Foloseşte corect virgula!(partea I)

În acest articol vreau să mă refer la cazurile de utilizare  corectă a semnelor de punctuaţie şi, în special, a virgulei. Virgula este absolut necesară nu doar când vream să facem pauze în comunicare, ci şi pentru a înlătura orice confuzie.  Să analizăm   câteva cazuri de utilizare corectă  a virgulei, care dă atâta bătaie de cap  elevilor  noştri  şi pe care,  de cele mai dese ori,  le confundă, fie că le neglijează, fie că le folosesc din abundenţă.  De ce este atât de important să cunoaştem regulile de utilizare corectă a virgulei?  De aceasta depinde comunicarea noastră în scris, de felul cum plasăm virgulele arată  ce dorim să  accentuăm  şi cât de îngrijit  este felul nostru de exprimare scrisă. Este bine cunoscut cazul când un judecător rus a putut hotărî  soarta unui om, după felul în care plasa virgula în ordinul său. Sentinţa era: „Să-l executaţi nu se poate de iertat.” Dacă plasa virgula după „să-l executaţi”, omul era condamnat la moarte(să-l executaţi, nu se poate de iertat”), dacă plasa  virgula după „să-l executaţi nu se poate” -omul rămânea în viaţă(„să-l executaţi nu se poate, de iertat). O simplă virgulă poate hotărî , în cazul de faţă , soarta omului.

Aşadar există mai multe reguli de plasare a virgulei: în propoziţii şi în frază. Mă voi referi deocamdată la utilizarea virgulei în cadrul propoziţiei. Virgula se foloseşte în următoarele  cazuri:

1. Între părţile omogene, adică de acelaşi fel ( substantive, verbe, adjective  etc)

De exemplu:

El a fost făcut de Dumnezeu pentru noi înţelepciune, neprihănire, sfinţire şi răscumpărare (1Corinteni 2:30b)

Virgulele evidenţiate marchează aceleaşi părţi de vorbire-substantive(înţelepciune, neprihănire, sfinţire), deci trebuie de separat prin virgule, căci sunt  părţi omogene. Acelaşi lucru îl observăm şi în exemplul următor:

Fugi de poftele tinereţii şi urmăreşte neprihănirea , credinţa, dragostea, pacea, împreună cu cei ce cheamă pe Domnul dintr-o inimă curată. (2Timotei 2:22)

Şi în acest caz observăm substantive(neprihănirea, credinţa, dragostea, pacea) care sunt separate prin virgulă, deci sunt substantive omogene.

2. Pentru izolarea cuvintelor de adresare

De exemplu:

Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău  şi nu lepăda îndrumările mamei tale” (Proverbe 1:8)

Cuvântul de adresare este”fiule”, de aceea el a fost prin virgulă. În exemplul următor:

Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri, ca Domnului (Efeseni 5:22)

observăm că adresarea este „nevestelor” şi este separată (pentru că se află la începutul propoziţiei) prin virgulă.

3. La cuvintele incidente (cuvintele care aduc o informaţie suplimentară, nu au valoare semnificativă în sine, ci vin ca să aducă o precizare în ceea ce este exprimat, enunţul poate fi înţeles şi fără cuvintele sau propoziţiile incidente) de felul: cu părere de rău, fără doar şi poate, din fericire, din păcate,  într-adevăr, fireşte, la urma urmei, în concluzie, prin urmare, de altfel, aşadar,  desigur, la drept vorbind, mai ales, de exemplu  etc.

De exemplu:

Iudeii, într-adevăr , cer minuni şi Grecii caută înţelepciune (1Corinteni 2:22)

Cuvântul incident este „într-adevăr”, pentru că enunţul poate fi înţeles şi fără acesta : Iudeii cer minuni şi Grecii caută înţelepciune. Semnificaţia enunţului nu s-a modificat în lipsa cuvântului incident, dar el vine să precizeze, de aceea s-a izolat prin virgulă.

4 . La interjecţii ( partea de vorbire prin care se exprimă senzaţii, sentimente, manifestări de voinţă sau reproduc sunete şi zgomote din natură).

De exemplu:

O , de mi s-ar asculta dorinţa şi de mi-ar împlini Dumnezeu nădejdea!” (Iov 6:8).

Interjecţia din acest verset este „O” ,pentru că  indică un sentiment de dorinţă, de speranţă a realizării unei dorinţe, de aceea s-a plasat virgula.

5. La cuvintele de afirmare şi de negare( da, nu , ba da, ba nu ) .

De exemplu:

Acum , da , trăim, fiindcă voi staţi  tari în Domnul(1 Tesaloniceni 3:10)

În cazul de faţă este vorba de un cuvînt de afirmare (da), de aceea virgula a servit la izolarea acestui cuvânt.

6. La apoziţiile (atribut substantival, pronominal sau numeral care se află pe acelaşi plan cu cuvîntul determinat) simple de pe lângă un pronume sau substantiv propriu şi la cele dezvoltate şi la cele introduse în propoziţie cu ajutorul cuvintelor: adică, anume, numit, zis .

De exemplu:

Alexandru, căldărarul , mi-a făcut mult rău. Domnul îi va răsplăti după faptele lui” (2 Timotei 4:14)

În acest enunţ apoziţia  „căldărarul” este simplă şi stă pe lângă un substantiv propriu (Alexandru), de aceea s-a izolat prin virgulă. În următorul exemplu:

 Dar Mângâietorul , adică Duhul Sfânt , pe care-L va trimite Tatăl, în Numele Meu , vă va învăţa toate lucrurile  şi vă va aduce aminte de tot ce v-am spus. (Ioan  14:26)

este vorba de o apoziţie  introdusă cu ajutorul cuvântului „adică”. Un exemplu de apoziţie dezvoltată poate servi următorul exemplu:

Proorocii , care au proorocit despre harul  care vă era păstrat vouă , au făcut din mântuirea aceasta ţinta cercetărilor şi căutării lor stăruitoare. (1Petru 1:10)

Apoziţia dezvoltată este „care au proorocit despre harul care vă era păstrat vouă” şi ea se izolează.

7. La construcţiile verbale(alcătuite din verbe cu structura: aducând, mâncând, fiind, a cădea, a ridica, a citi(forma de dicţionar),întors, distrus, îmbărbătată, văzută etc) plasate înaintea verbului. De exemplu:

 El a purtat păcatele noastre în trupul Său pe lemn, pentru ca noi, fiind morţi faţă de păcate, să trăim pentru neprihănire; prin rănile Lui am fost vindecaţi (1Petru 3 :24),

…va bea şi el din vinul mîniei lui Dumnezeu, turnat neamestecat în paharul mâniei Lui , şi va fi chinuit în foc şi în pucioasă , înaintea sfinţilor îngeri şi înaintea Mielului (Apocalipsa 14:10) .

Din exemplele de mai sus  remarcăm construcţii verbale(fiind…, turnat..) care s-au izolat prin virgule. Dacă acestea s-ar afla la începutul enunţului, s-ar fi separat şi nu izolat.

8. La complementele circumstanţiale( părţile de propoziţie care răspund la întrebările: cum? când? unde?plasate  între subiect şi predicat. De exemplu:

 În Ierusalim, lîngă Poarta Oilor , este o scăldătoare numită în evreeşte Betesda, care are cinci pridvoare (Evanghelia după Ioan 5:2).

Aici este vorba de un complement circumstanţial de loc, adică indică locul desfăşurării acţiunii şi răspunde la întrebarea unde, de aceea se izolează prin virgule.

Într-un alt  articol  voi explica utilizarea virgulei  în cadrul frazei.

42 responses to “Foloseşte corect virgula!(partea I)

  1. Diana ai scris, un articol, foarte interesant

  2. mulţumesc mult, sper să-ţi fi fost util!!!

  3. Dragă Diana,

    Multumesc mult pentru articol, foarte simplu şi clar ai explicat. Abea aştept să citesc articolul următor. Aşi mai vrea să-ţi sugerez să urmăreşti care sunt greşeli în scris folosite pe blogurile creştine şi să faci articole asemănătoare. Ne va fi de mult folos tuturor. Mulţumesc încă odată.

  4. Un articol pretios!

  5. Mulţumesc mult pentru apreciere!!!

  6. m-a ajutat fff mult articolul.Felicitari:*

  7. Mă bucur că ţi-a fost de folos!

  8. Bun articol. Nu imi mai aduceam aminte de apozitie, printr-o cautare pe google am dat peste pagina asta. Multam fain!

  9. Mulțumesc, m-a ajutat.
    „Dobândeşte înţelepciune, dobândeşte pricepere; nu uita cuvintele gurii mele şi nu te abate de la ele.”
    Proverbe 4:5

  10. Mă bucur! Cu plăcere!

  11. Nu stiu daca mai e cineva prin zona sa-mi raspunda, intrucat observ ca din luna martie nu a mai scris nimeni la acest post. Dar eu intreb: constructia
    „Astazi, este ziua Municipiului X…”, este corecta? Cred sincer ca acea virgula nu ar trebui pusa acolo, intrucat desparte complementul de predicat fara niciun rost… Va rog sa-mi raspundeti! Multumesc!

  12. Da, în acest caz nu este necesară plasarea virgulei.

  13. virgula poate fi folosita inaintea uni urari

  14. Articolul e splendid, multumesc mult!!!

  15. Mulțumesc mult, este o încurajare pentru mine!

  16. Excelent articol ! As dori o adaugire, la fel de importanta ca si prezentarea de fata, si anume, cazurile in care nu se pune virgula, nicicum. Exemplu: intre subiect si predicat.

  17. Mulțumesc de apreciere și de completare!

  18. Înâmplător am dat peste acest articol şi mi-a placut sistematizarea cazurilor de folosire a virgulei.Cred că ar putea constitui o probă pentru cel care vrea să ocupe postul de ministru la Educatie Cercetare Tineret si Sport.Am 63 de ani şi abia acum m-am lămurit dar tot vă rog,chiar după citirea articolului,sa-mi corectaţi textul scris.

  19. ghenadiana

    Mulțumes de apreciere.

  20. ca,daca as orbi,(de ce s-au utilizat aici virgulele)?

  21. multumesc pentru ajutor

  22. Cu plăcere!

  23. la redactarea unei cereri se pune virgula dupa subsemnatul?

  24. da

  25. Un articol frumos:) ,Multumim

  26. mulțumesc de apreciere

  27. un articol care ma ajutat la test

  28. Mă bucur că v-a fost util!

  29. *Ghost*Sniper™*MD*

    Cu parere de rau articolul nu este totul !
    trebuie sa fie 25 de puncte dar nu 8

  30. ce aveți în vedere?

  31. *Ghost*Sniper™*MD*

    Am avut invedere ca virgula in propozitie se foloseste in 25 de feluri!!!!
    dar la Dm. este scris doar 8 feluri de folosire a virgulei!!!!

  32. *Ghost*Sniper™*MD*

    Dar si 8 feluri sunt de ajuns ca sa intelegi unde sa pui virgula!!!

  33. Am dat exemplu de cele mai des întâlnite

  34. De ce spatii inainte de virgula si de ce uneori lipseste spatiu dupa virgula, chiar in acest articol???

  35. imi pare f. rau dar dati raspunsuri gresite…adica….la redactarea unei cereri dupa subsemnatul( – a) nu se pune virgula!!!…..

  36. Eu multumesc pentru tot ce se face pe partea de gramatica aici, si nu numai… Consider folositoare aceste articole si ma bucur ca exista. Sa va ajute Dumnezeu!

  37. mulțumesc de apreciere și încurajare!

  38. Aducîndu-i-se la cunoştinţă ce s-a întîmplat , el nu s-a mirat deloc. Fiindcă nici unul nu-i de vină , hotărîţivă ce-i de făcut. Vorbii cu cîţiva , dar m-am convins că nu oricine poate a-şi lămuri exact cauza neînţelegerii. Prea v-aţi încrezut , şi ceea ce-i mai rău (,)? i-aţi derutat şi pe colegii voştri. Nu fi supărat[] Dacă pentru ai auzi te-ai deranjat pînă aici bine-ar fi să-i vezi şi să-i asculţi. Ducelisar vestea că multe concesii le-aţi mai făcut. Numai convingînduse căi rău ai ierta pe chiulangiii aceea, sa decis săi pedepsească.

    puteti sa-mi redactati textul? va rog foarte frumos. Mercy anticipat

  39. Aducîndu-i-se la cunoştinţă ce s-a întîmplat , el nu s-a mirat deloc. Fiindcă nici unul nu-i de vină , hotărîţi-vă ce-i de făcut. Vorbii cu cîţiva , dar m-am convins că nu oricine poate a-şi lămuri exact cauza neînţelegerii. Prea v-aţi încrezut şi, ceea ce-i mai rău, i-aţi derutat şi pe colegii voştri. Nu fi supărat. Dacă pentru a-i auzi te-ai deranjat pînă aici, bine-ar fi să-i vezi şi să-i asculţi. Duce-li-s-ar vestea că multe concesii le-aţi mai făcut. Numai convingîndu-se că-i rău a-i ierta pe chiulangiii aceea, s-a decis să-i pedepsească.

  40. Pingback: Scurta nuvelă despre o virgulă și un internship în PR | AngelaGrs

  41. Referitor la valoarea incidentala pe care ai semnalat-o (a locutiunii „intr-adevar”) , consider ca cititorii ar trebui sa primeasca informatii complete, si nu doar partiale, pe care sa le considere reguli definitorii. ”Intr-adevar” poate avea valoare incidentala, insa, cel mai des, este folosit drept o constructie integrata, apropiata de statutul unui circumstantial de mod. Practica limbii a dovedit-o, iar studiile de specialitate au confirmat-o. Asa ca, atunci cand intalniti ”intr-adevar” neseparat de virgule, aceasta nu constituie neaparat o greseala; trebuie inteles contextul, topica, gradul legaturii dintre cuvinte si intentiile autorului.

  42. Domnule Preot Vasile Filat,la greselile de ortografie cu care scrieti un text de cateva rânduri este greu de crezut ca ar mai observa cineva folosirea gresita a virgulei.Bine ca preotii mai mult vorbesc si unii vorbesc bine!

Lasă un comentariu