Care sunt asemănările şi diferenţele dintre baptişti şi ortodocşi?

În perioada ateistă , au fost împrăştiate multe minciuni despre diverse culte religioase pentru a discredita şi pînă azi unele din acele zvonuri mai stăpînesc minţile oamenilor. În Moldova cel mai mare număr de creştini întruneşte Biserica Ortodoxă, iar după ea vine Biserica Baptistă. Pentru că locuiesc în aceeaşi societate, este important pentru oameni să cunoască  unii despre alţii . Chiar mai mult, am observat că oamenii din Moldova cînd aud despre o altă confesiune decît cea ortodoxă , în mod automat numesc pe toţi alţii  „baptişti”. Deci , care sunt asemănările şi deosebirile între creştinii ortodocşi şi cei baptişti.

Asemănările

Cea mai mare asemănare este că şi creştinii ortodocşi şi cei baptişti îl iubesc pe Dumnezeu , cred în Domnul Isus Hristos ca şi Mîntuitor al lumii şi au la baza credinţei Sfintele Scripturi ale Vechiului Testament şi Noului Testament. Şi unii şi alţii cred în învăţătura despre Sfînta Treime şi despre divinitatea Domnului Isus Hristos(martorii lui Iehova nu mărturisesc aceasta).

Diferenţele

Însăşi cuvîntul „baptist” arată diferenţa majoră care există între aceste două confesiuni creştine.Cuvîntul  „baptist” provine de la grecescul „baptizo” şi înseamnă botezat prin scufundare.Creştinii baptişti nu recunosc botezul copiilor mici, ciu cred doar în botezul oamenilor maturi care au încheiat un legămînt cu Domnul Isus Hristos. Pentru că se botează doar cînd au crezut, au fost într-un fel porecliţi de alţii”baptişti”, adică botezaţi. Dar, cum vede şi cititorul, porecla sau numele acesta poate fi aplicat atît unora, cît şi altora, pentru că şi unii şi alţii sunt botezaţi cînd sunt mici, iar alţii fiind maturi  cînd au crezut.

O altă deosebire este atitudinea faţă de Sfintele Scripturi. Baptiştii cred că doar cele 39 de cărţi ale Vechiului Testament şi 27 de cărţi ale Noului Testament sunt insuflate de Dumnezeu şi deţin toată autoritatea în materie de credinţă. Ei se conduc doar după ce este scris în Biblie. Creştinii ortodocşi  acceptă la acelaşi nivel cu Sfînta Scriptură şi aşa numita Sfînta Tradiţie care are la bază unele din cărţile apocrife(care nu au fost incluse în Biblie) şi scrierile părinţilor bisericii. Acolo unde Sfînta Tradiţie vine în contradicţie cu Sfintele Scripturi , baptiştii dau prioritate ultimei. De fapt, baptiştii pun cel mai mare accent pe studierea Sfintei Scripturi. De aceea, în timpul serviciilor divine pastorul sau predicatorii  explică  Biblia  şi se mai adună la biserică sau pe la case  ca să studieze sistematic . Acesta este un lucru deosebit de important. O altă deosebire este că baptiştii nu recunosc cultul icoanelor şi al închinării la sfinţi.

Suntem ucenicii Domnului Isus.

Cînd şedea cu ucenicii la Cina cea de taină, înainte de arestarea şi răstignirea Sa, Domnul Isus le-a spus: ” Vă dau o poruncă nouă : să vă iubiţi unii pe alţii ; cum v-am iubit Eu, aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii . Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei , dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii” (Ioan 13: 34-35).

Şi baptiştii şi ortodocşii şi mulţi alţi creştini  din alte confesiuni sunt mai întîi de toate ucenicii lui Isus Hristos şi aceasta vrem să vadă oamenii în noi. Dacă ne iubim unii pe alţii şi dacă ne tratăm cu respect reciproc, prin aceasta vor cunoaşte oamenii că chiar suntem ucenicii Lui cu fapta şi nu doar cu numele.

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Autor: preot Vasile Filat, sursa: www.moldovacrestina.net

4 responses to “Care sunt asemănările şi diferenţele dintre baptişti şi ortodocşi?

  1. cred că uneori oamenii sunt tentaţi să caute diferenţele. Eu vă propun să căutăm asemănătorile.

  2. Mai intii de toate Domnul Dumnezeu a poruncit sa iL iubim pe El mai mult ca orce sau orcine, si daca iL iubim cu adevarat– iL si ascultam. Tot prima porunca spune: sa nu ai alti dumnezei si sa nu le slujesti…Dar parca ortodoxsii n-au facut dumnezei din tot sfintii? Se inchina la icoanele lor, le saruta, le cinstesc, si mai ales pe mama Domnului Isus, au facut-o imparateasa cerului…Nu e scris oare ca e numai unul mijlocitor intre oameni si Dumnezeu–Isus Hristos si numai El poate sa ne mintuiasca?( vezi Faptele Apostolilor 4:12 si 1 Timotei 2:5) De ce atunci biserica ortodoxa are atitea altii? Da, noi trebue sa ne iubim unii pe altii, dar mai intii de toate sa iubim si sa traim adevarul, care este Cuvintul Lui Dumnezeu–Biblia–si atunci o sa fie dupa voia si spre slava Lui Dumnezeu-Tatal, Fiului, si Duhului Sfint.

  3. Salutari,
    pentru aceia dintre dumneavoastra care vor sa studieze bazele biblice si logice, impreuna cu dovezile istorice ale botezului pruncilor, va recomand o carte foarte potrivita si cuprinzatoare (contine zece argumente solide si unsprezece obiectii cu raspunsurile lor). Se poate citi aici http://botezulcopiilormici.wordpress.com/

Lasă un comentariu