De ce nu este bine să copiezi?

examen2   Destul  de ridicol , nu ? ” Fenomenul” copiatului  este unul răspîndit printre elevii de la noi din ţară. Deşi nimeni nu-i învaţă, elevii noştri  „se descurcă destul de bine”  la acest capitol.  Pentru clasele primare acesta este un domeniu necunosut , iar pentru cel gimnazial , liceal şi universitar , este un domeniu explorat, elevii ,studenţii  etc  caută să aplice diverse metode tradiţionale şi netradiţionale de copiere. Unii o pot face mai bine, destul de obraznic ,  alţii mai „necalitativ”  şi mai rar , iar alţii nici nici  nu  încearcă, alţii o numesc artă chiar sau sport.  Apoi ne întrebăm de ce avem puţini specialişti la noi în ţară. Vreau să prezint în continuare  de ce  condamn copiatul:

1. Copiind, nu cîştigi nimic. Mulţi susţin că cîştigă o notă pozitivă, uneori chiar una mare. Dar dacă şcoala este o instituţie care vrea să te pregătească pentru viaţa ulterioară şi vrea să-ţi dezvolte o profesie, atunci copiatul  nu-ţi oferă această şansă, dimpotrivă, el te face să regresezi sau să stopezi în ceea ce înveţi , pentru că cunoştinţe şi deprinderi nu capeţi copiind. Notă posibil că vei avea, dar cunoştinţe? Nota este trecătoare, ceea ce ai asimilat va rămîne.

2. Copiatul este o înşelăciune, o minciună. Prin faptul că copiezi, minţi profesorul sau persoana care te evaluează. De obicei  apelezi la o astfel de metodă cînd nu ştii nimic şi vrei să  demonstrezi că cunoşti materia. Nu este aceasta o minciună? Vrei să fii un om onest sau vrei să obţii note şi cunoştinţe în mod murdar?

3. Copiatul  denotă că  eşti leneş şi nedisciplinat.  Un elev disciplinat şi harnic nu va recurge niciodată la copiat, ci va munci , va depune tot efortul ca să aibă o notă mare. Din experienţa mea am văzut că  elevii harnici şi ordonaţi  nu recurg  la copiat. Iată ce spune Biblia în acest sens: ” Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă  la căile ei, şi înţelepţeşte-te! Ea n-are nici căpetenie, nici privighetor, nici stăpîn; totuşi îşi pregăteşte hrana vara , şi strînge de ale mîncării în timpul  secerişului. Pînă cînd vei sta  culcat , leneşule? Cînd te vei scula  din somnul tău? „(Proverbe 6:6-9 ). Furnica este un model de hărnicie, de la ea trebuie să înveţi să munceşti şi să nu fii leneş. Învăţarea regulată te va disciplina şi nici nu-ţi va trece prin minte ideea să copiezi.

4. Copiatul îl face pe elev un viitor  specialist necalitativ. Alegînd să copieze şi să nu muncească, acest elev se va obişnui cu un astfel de mod de viaţă,  se va complăcea în aceasta , va finisa studiile şi va vrea să se angajeze în cîmpul muncii, dar nu va avea cunoştinţele necesare şi nici competenţa respectivă  , va face o muncă necalitativă şi nu va lucra spre binele altora.

5. Copiind, nu cîştigi respectul profesorului şi al colegilor. Cît de bine şi „reuşit” n-ar copia elevul , profesorul îl va detecta oricum. Un elev care a învăţat temele, nu va copia niciodată , se va prezenta bine la ore, va cîştiga respectul profesorului, iar cel care va copia şi-l va pierde, fiindcă va crea impresia că nu ştie, nu a învăţat, nu vrea să depună nici un efort. Pentru profesor, acesta  nu va putea să se manifeste ca şi elev exemplar. Şi nici pentru colegi nu va putea fi un bun exemplu, pentru că exemplu este cel care munceşte şi obţine note în mod cinstit.

6. Copiatul este o pierdere de timp. În loc să foloseşti timpul de care dispui pentru a aplica cunoştinţele şi abilităţile tale, tu te gîndeşti  cum şi de unde ai putea copia, iar timpul trece repede şi te mai şi stresezi. Mai degrabă învaţă  bine şi scrie potrivit cu ceea ce ai învăţat, decît să cauţi alte soluţii de a cîştiga nota .

7. Refuzînd să copiezi, îţi păstrezi integritatea. O persoană care ţine la integritatea sa, nu va copia niciodată. Dumnezeu ne îndeamnă „  fim sfinţi , căci şi Eu sînt sfînt” (Levitic 11.44).

Deci, dacă vrei să obţii o pregătire bună în domeniu, trebuie să munceşti şi să depui efort maxim şi nicidecum să nu copiezi, dacă tinzi cu adevărat să fii un specialist bun, o persoană care să fie utilă societăţii şi să-ţi păstrezi nealterată integritatea ta !!!

19 responses to “De ce nu este bine să copiezi?

  1. 1. Copiind, nu castigi nimic! „de ce nu castigi, castigi o nota buna, si inca ai timp liber inainte de examen sau lucrare”

    2. Copiatul este o înşelăciune, o minciună! „asta nu e o problema”

    3. Copiatul denotă că eşti leneş şi nedisciplinat! „nu ma consider asa. tre sa stii inca sa copii, si cred ca e mai bine decat, nu-i asa?”

    4. Copiatul îl face pe elev un viitor specialist necalitativ! „cati sunt care nu au copiat si au devenit mari si tari, dar nu sunt specialisti”

    5. Copiatul este o pierdere de timp! „pentru cine da, dar pentru cineva nu”

    6. Refuzînd să copiezi, îţi păstrezi integritatea! „hai sa fim mai realisti :)”

  2. Cred că cu ceea ce ai citit eşti de acord, dar undeva poate vrei să-ţi justifici modul tău de a copia. Copiatul nu a făcut la nimeni cinste. A copia nu este greu, oricine ar putea să o facă, dar iată să înveţi e mai greu .
    1. este un cîştig de moment, fără prea mare perspectivă
    2. dacă pentru tine nu e o problemă, e alegerea fiecăruia să fie corect sau nu
    3. copiind, nu înveţi să munceşti, ci să fii leneş.
    4. cei care copie nu au ajuns specialişti , dar ca să ajungi mare şi tare trebuie să munceşti
    5. îţi pierzi tineretea aiurea
    6. Sunt destul de realistă, de aceea şi am prezentat tot din perspectivă realistă. Lucrez cu elevii şi ştiu care este situaţia. iarăşi depinde de tine vrei să fii o personalitate sau un om care umblă numai cu minciuni şi înşelăciuni, nu este sincer şi nici matur. Mult mai multe cîştigi cînd înveţi!!!

  3. Adrian & Violeta Blajinschi

    Cei ce copie, mereu îşi vor găsi scuze că altfel nu au avut încotro… aşa e editorcash ?

  4. da e asa, dar eu muncesc, chiar si daca am copiat! care e problema. si eu nu gasesc scuze, eu am spus realitatea. Dar poate problema e alta, ca de exemplu obiectul nu il admir, imi este greata de el, de aceea prefer sa nu-l invat dar sa-l copii. Sa fi fost el interesant, sau mai bine spus interesant mie eu il citeam cred, si ma scufundam cu capu in el, insa…

  5. Chiar crezi că copiatul e o muncă? Muncă este atunci cînd depui efort maxim ca să faci ceva. Chiar dacă nu admiri un obiect sau simţi că nu-ţi va trebui niciodată, nu este copiatul singura soluţie să ai o notă. Un proverb popular spune:”Pofta vine mîncînd”, aşa că încearcă să găseşti ceva bun şi-n disciplinele care nu te interesează, nici nu ştii cum îţi vor prinde bine în viaţă. Şi apoi la disciplinele neinteresante după părerea ta nu e obligatoriu să iai note maxime. Am o elevă care mi-a spus din start că nu-i place obiectul pe care i-l predau eu,nu crede că-i va fi de folos la specialitatea pe care urmează să şi-o aleagă. Am discutat cu ea şi am motivat-o să se străduie să -şi facă regulat temele, să caute să depună efortul pe care crede ea că e necesar pentru ea. Nu a încercat să copieze niciodată, dar nu a fost oră la care ea să nu ridicce mîna ca să răspundă, să se implice în discuţie, să aducă chiar şi informaţii suplimentare. Aum văd că-i place disciplina mea, are interes , pentru că a vrut ea să „mănînce”, chiar dacă nu avea nici o poftă la început. Am încurajat-o şi ea este conştientă că din moment ce a ales să vină la şcoală , este necesar să muncească şi să respecte toate disciplinele din instituţie.

  6. tu ai copiat vreodata?

  7. Chiar dacă am copiat vreodată , deşi nu eram genul de elevă ,studentă care copiază, mă simţeam penibil şi nu mă ajuta la nimic. Nu ţin minte nimic din ceea ce-am copiat şi nu mi-a făcut mie cinste ca elevă şi am şi luat note negative pentu că lucrarea era copiată. Un elev, student serios nu se va ţine de astfel de nimicuri!!! Astea sunt lucruri pe care ar trebui să le înţelegi , dacă eşti matur. Nu înţeleg de ce insişti atît să „promovezi” copiatul ??? Mai bine ai încerca să pui mîna pe carte.

  8. am pus doua maini, cred ca e destul! si nu insist, dar fac reply la comentariile tale, doar pentru asta e blogul – dezbateri!

  9. Ghenadiana, prețuiesc pledoaria ta pro cinste, încredere și efort personal și contra fușerelii numită copiat, dar argumentele tale mi se pare, unele, cam naive, ca să nu zic de-a dreptul infantile, iar editorcash are, parțial, dreptate și am să-ți spun data viitoare de ce…

  10. dragă tagore6699,
    dacă nu eşti de acord atunci de ce ai plasat acest baner pe blogul tău ?

  11. mă refeream la banerul cu „copyscape do not copy”

  12. parerea mea este ca are dreptate GHENADIANA. Si eu am copiat,dar dupa ce am citit tot (inclusiv comentariile si contrazicerile) mi-am dat seama ca fusareala-copiatul- nu ma ajuta cu absolut nimic.Dar sincer daca e o materie care nu mi-o place si stiu ca nu ma va ajuta,sincer cred ca as copia,dar as incerca sa si invat cate ceva,stiu ca nu e ok.Daca e sa zicem sa fi intr-un grum de prieteni si jucati un joc de cultura generala,te faci de ras ca tu nu stii nimic,pentru ca la test ai copiat,si ti-ai facut un prost obicei sa copiezi la test.Am ajuns la concluzia ca, copiatul nu ma ajuta cu nimic! Multumesc GHENADIANA

  13. Pingback: Ghenadie & Diana Curbet

  14. Pingback: Spune NU copiatului! | Ghenadie & Diana Curbet

  15. Mulțumesc de apreciere!

  16. Eu cred ca se merita copiat si aici ma refer strict la facultate(pentru ca la scoala si la liceu nu cred ca e cazul sa copii) doar la materii la care profesorii exagereaza cu volumul de materie sau nu-i intereseaza deloc sa-i ajute pe studenti.Intr-adevar daca inveti o materie poate iti ramane ceva in cap,dar asta e rar deoarece toti stim ca dupa examen materia se cam uita.Marele avantaj daca inveti si trebuie sa recunosc este ca te obisnuiesti sa depui efort sa realizezi ceva,pentru cei care copiaza mereu le vine foarte greu sa invete apoi.
    Si cei care copie nu trebuie instant etichetati ca persoane mincinoase si dispuse mereu sa fraudeze, doar pentru ca copie.
    Am multi prieteni care mai copie si sunt persoane minunate.Sunt pe lumea asta lucruri mult,mult mai rele decat copiatul.

  17. Dragă Vlad, sunt de acord cu tine că sunt lucruri mult mai rele decât copiatul.Dar este evident și absolut clar că copiatul este o înșelare și un furt și acesta este păcat, or, una din cele 10 porunci spune „să nu furi”. Sunt de acord și cu afirmația ta că copiatul nu dezvoltă la om capacitatea de a învăța și a judeca, de a depune efort să faci ceva și așa se obișnuiesc să copieze întotdeauna și să le dea toți mură în gură de fiecare dată, fără să muncească. Dacă un om este temător de Dumnezeu, va asculta toate poruncile lui Dumnezeu și le va împlini, fiind ele chiar cele mai „neînsemnate” sau nu chiar atât de grave cum afirmi. Dumnezeu să ne ajute pe fiecare să fim corecți și plăcuți înaintea Lui și înaintea oamenilor.

Lasă un comentariu