Capcanele ortografiei(deal /de-al)

DEAL este un cuvânt care are un înțeles deplin. Este substantiv comun și înseamnă formă de relief pozitivă care se prezintă ca o ridicătură a scoarței pământului mai mică decât muntele, dar mai mare decât colina.

De exemplu:

Și-au zidit și ei înălțimi cu stâlpi închinați idolilor și Astarteei pe orice deal înalt și sub orice copac verde. (1 Împărați 14:23)

Și anume, când i-am dus în țara pe care jurasem că le-o voi da și ei și-au aruncat ochii spre orice deal înalt și spre orice copac stufos, acolo și-au adus jertfele, acolo și-au adus darurile de mâncare care Mă mâniau, acolo și-au ars miresmele de un miros plăcut și acolo și-au turnat jertfele de băutură. (Ezechiel 20:28)

Orice vale va fi astupată, orice munte și orice deal va fi prefăcut în loc neted; căile strâmbe vor fi îndreptate și drumurile zgrunțuroase vor fi netezite. (Luca 3:5)

DE-AL se scrie cu cratimă, deoarece indică două cuvinte (prepoziție și articol genitival) care se rostesc într-o silabă.

De exemplu:

Iael, nevasta lui Heber, a luat un țărus de-al cortului, a pus mâna pe ciocan, s-a apropiat încet de el și i-a bătut țărușul în tâmplă, așa că a răspuns până în pământ. El adormise adânc și era rupt de oboseală și a murit. (Judecători 4:21

Fiecare avea patru fețe; fața celui dintâi era o față de heruvim; fața celui de-al doilea, o față de om; a celui de-al treilea, o față de leu și a celui de-al patrulea, o față de vultur. (Ezechiel 10:14)

 

Să scriem corect!

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s