Ajung pomenile la cei morți?

În contextul sărbătorii Paștele Blajinilor, vă îndemn să citiți acest articol care este preluat de pe www.moldovacrestina.net.

Semnificaţia cuvântului „pomană”

Pentru orice cunoscător de limbă rusă sau una din limbile de origine slavă, este foarte uşor să recunoască rădăcina cuvântului „pomană”, care este „pominati” sau „pameati”, adică a-ţi aminti sau memorie. Aceasta ne arată, că semnificaţia iniţială a pomenilor era să fie un cadou oferit cuiva ca să păstrezi memoria despre o persoană care a decedat. De fapt, şi în limba română este cuvântul a pomeni, pomenire. Şi este important să facem aceasta. Biblia spune că la moartea lui Saul şi Ionatan, David a alcătuit o cântare de jale şi apoi a poruncit poporului să înveţe acea cântare şi să o cânte. În felul acesta, David a ridicat un monument lui Saul şi Ionatan şi s-a îngrijit să nu fie date uitării numele şi faptele acestor oameni mari care au slujit poporul Israel. Este foarte trist să vezi azi cum oameni cu mari merite ajung să fie uitaţi încă fiind în viaţă şi cu atât mai mult după ce pleacă în lumea cealaltă. Nu este bine să îngăduim aceasta.

Pomenile nu pot ajuta pe cei morţi

Cu părere de rău, unii oameni au o părere foarte greşită conform căreia cred că dacă dau un lucru de pomană de sufletul unui mort, obiectul respectiv trece în lumea cealaltă şi ajunge să fie folosit de cel decedat. În copilărie doar aceasta am auzit despre pomeni şi chiar credeam şi eu aşa. Este total greşit. Nimeni din lumea aceasta nu poate transmite nici măcar o picătură de apă în cealaltă lume, oricât de frumoase intenţii nu ar avea. De altfel, Biblia ne spune despre un caz când un om bogat, care a trăit fără frică de Dumnezeu pe acest pământ şi nu i-a păsat de Lazăr, un sărac care sta la poarta lui. Iată ce scrie despre ei:

Cu vremea săracul a murit; şi a fost dus de îngeri în sânul lui Avraam. A murit şi bogatul, şi l-au îngropat. Pe când era el în locuinţa morţilor, în cinuri, şi-a ridicat ochii în sus, a văzut de departe pe Avraam, şi pe Lazăr în sânul lui, şi a strigat: „Părinte Avraame, fie-ţi milă de mine, şi trimite pe Lazăr să-şi moaie vârful degetului în apă, şi să-mi răcorească limba; căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta.” „Fiule”, i-a răspuns Avraam, „adu-ţi aminte că, în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune, şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum aici, el este mângâiat, iar tu eşti chinuit. Pe lângă toate acestea, între noi şi între voi este o prăpastie mare, aşa că cei ce ar avea să treacă de aici la voi, sau de acolo la noi, să nu poată.” (Ev. Luca 16:22-26)

Dacă nu au putut transmite ceva unii altora cei care sunt în diferitele locuri din lumea cealaltă, cu atât mai mult nu putem noi, cei de aici, să trimitem ceva ajutor celor morţi. Şi apoi, dacă cei morţi se află cu Hristos, nu au nevoie de nimic, absolut nimic de la noi, iar dacă sunt în locuinţa morţilor, nu-i mai poate ajuta nimeni şi nu le poate transmite nimic. Şi încă ceva, acolo, în locuinţa morţilor, ei nu au nevoie nici de dulciuri, nici de şervete, haine, veselă şi alte lucruri care obişnuiesc oamenii să dea de pomană, ci au nevoie de apă pe care o cer cu mare disperare.

Dumnezeu n-a lăsat reguli cu privire la pomeni

Nicăieri nu scrie în Biblie cât de des, cui şi ce să dăm de pomană. Dar, ne învaţă să fim darnici şi să facem milostenie. În predica de pe munte, Domnul Isus a spus:

Luaţi seama să nu vă îndepliniţi neprihănirea voastră înaintea oamenilor, ca să fiţi văzuţi de ei; altminteri nu veţi avea răsplată de la Tatăl vostru care este în ceruri. Tu, dar, când faci milostenie, nu suna cu trâmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii, în sinagogi şi în uliţe, pentru ca să fie slăviţi de oameni. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata. Ci tu, când faci milostenie, să nu ştie stânga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta să fie făcută în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti. (Ev. Matei 6:1-4)

Simte cu cei care sunt în nevoie şi onorează memoria celor plecaţi din viaţă, dar nu face din ei idoli, pentru că sunt oameni ca şi noi toţi.

Anunțuri

4 responses to “Ajung pomenile la cei morți?

 1. Ati spus mai sus : Nicăieri nu scrie în Biblie cât de des, cui şi ce să dăm de pomană.

  Dar ziceti-mi si mie unde in biblie zice ca trebe sa cantam la chitara electrica in biserica? daca apare undeva cuvantul acela va dau dreptate, daca nu, va rog frumos sa mai va ganditi asupra faptului. Extrapolarile astea mai bine lasati-le de o parte. In plus cine va credeti dvs ca sa il bateti pe Dumnezeu in cuie , ca si cum daca voi ati spus ca pentru pomenirea unui mort Dumnezeu nu este in stare sa faca nimic? Adica tu ii spui la Dumnezeu ce sa faca? De unde sti tu ce va face Dumnezeu? Se incadreaza Dumnezeu intr-un tipar? ca sa putem zice ca este un fel de robot care actioneaza tot timpul la fel. Sufletele oamenilor sunt diferite, iar Dumnezeu are cu fiecare o relatie unica..nu poti tu sa vi sa spui ca daca eu ma rog pentru un om care a murit, Dumnezeu nu poate sa ia in considerare rugaciunea mea. Si in plus cand dai de pomana , nu se refera la faptul ca dai o paine ca sa aiba omul acela painea aceasta, ci fapta in sine conteaza, Dumnezeu nu este o posta care face colete din lumea asta pentru lumea cealalta, El ea in considerarea fapta, si pentru credinta ta poate ajuta si pe altul, indiferent daca a trecut in lumea cealalta sau e in aceasta. … Ati face bine sa mai meditati la lucrurile astea si sa nu il mai bagati pe Dumnezeu in tot felul de algoritmi din acestia care se executa indiferent de situatie exact la fel.

 2. Apropo, am vazut ca pe moldovacrestina sa tot raspunde la intrebari, de ce nu puneti intrebarea aceasta si sa vedem un raspuns…daca va veni…

  Spuneti-ne va rugam despre coborarea luminii la Ierusalim la Inviere si despre intoarcere raului Iordan de Boboteaza. Sunt aceste doua mari minuni ale Ortodoxiei si nu numai un lucru care sa ii puna pe ganduri pe protestanti si neoprotestanti privind faptul ca se afla sau nu in afara adevarului?

 3. Dragă Cosma, în privința focului haric, îți recomand să citești acest articol:
  http://www.moldovacrestina.net/doctrina/focul-miraculos-din-ierusalim-care-se-aprinde-la-paste/

 4. Dragă Cosma ,
  cu privire la rugăciunea pentru cei morți, îți recomand și acest articol: http://www.moldovacrestina.net/doctrina/despre-rugaciunile-pentru-cei-morti-2/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s