De ce elevul trebuie să-şi aprecieze profesorii?

Profesorii din şcolile publice nu fac parte din categoria lucrătorilor apreciaţi atât de ministerul învăţământului, cât şi de  discipolii săi.  Din experienţa proprie  şi din legile care se stabilesc  în învăţământ se pare că tot respectul trebuie să fie manifestat faţă de elevi şi nu profesorii care lucrează pentru aceşti elevi. Pe timpuri, când era întâlnit profesorul pe drum, trecătorii, mare şi mic, îşi ridicau pălăria în semn de mare respect. Acum, însă, nu mai este aşa respect şi apreciere faţă de profesor. Care este totuşi avantajul aprecierii profesorului?

1. Pentru că este persoana care investeşte în viitorul elevului.

Cu toţii ştim că de felul cum  înveţi în şcoală,   va influenţa fie pozitiv, fie negativ întreaga viaţă, pentru că de aceasta depinde diapazonul posibilităţilor tale. Adică atunci când ai învăţat bine în şcoală şi stăpâneşti bine materia,  poţi să-ţi alegi orice instituţie pe care ţi-o doreşti, dar dacă eşti conştient că nu ai însuşit bine la lecţii, atunci nu prea ai şanse la instituţiile superioare sau cele considerate de prestigiu. Înţelegând aceasta …

2.  Prin apreciere elevul îşi face bine.

Este bine ştiut că orice om când este apreciat pentru lucrul său el este încurajat ca să-l facă cât mai bine. Atunci când este apreciat,  data viitoare va veni la lecţie cu o mai mare satisfacţie şi se va pregăti mult mai bine şi eficient şi nu o va face numai pentru salariu, care este foarte mic, ca o rutină, ci va dori ca să fie cât mai interesantă lecţia şi eficientă, pentru că se simte util şi important în ceea ce face.

Şi invers,  dacă nu vei preţui  vei face ca profesorul să vină cu neplăcere la această lecţie şi va aştepta cu nerăbdare să treacă mai repede lecţia. Nu cred că o astfel de lecţie îţi va face şi ţie plăcere. De aceea te vei chinui atât tu,  cât şi el şi până la urmă nu vei avea prea mult folos din timpul petrecut la ore.

3.  Face nume bun părinţilor săi.

Prin aprecierea oferită , fiecare elev arată educaţia pe care a primit-o acasă de la părinţi. Biblia ne vorbeşte despre acest lucru:

„Un fiu înţelept este bucuria tatălui, dar un fiu nebun este mâhnirea mamei sale.” (Prov.10:1)

4.  Pentu că aşa ne învaţă Dumnezeu.

Să apreciem şi să preţuim atât  învăţătura pe care o primim , cât şi învăţătorii care ne transmit învăţături de valoare.

„Daţi tuturor ce sunteţi datori să daţi: cui datoraţi birul, daţi-i birul, cui datoraţi vama, daţi-i vama, cui datoraţi frica, daţi-i frica, cui datoraţi cinstea, daţi-i cinstea.” (Rom.13:7)

Iar în altă parte Apostolul Pavel zice despre presbiterii care îi  învaţă din Cuvântul lui Dumnezeu pe credincioşii  care au crezut în Domnul Isus şi doresc să studieze Biblia ca să facă corect voia lui Dumnezeu.

„Prezbiterii care cârmuiesc bine să fie învredniciţi de îndoită cinste, mai ales cei ce se ostenesc cu propovăduirea şi cu învăţătura pe care o dau altora.” (1Tim.5:17)

Prezbiterii din Biserici au exact acelaşi rol pe care îl au şi profesorii din şcoli. Profesorii instruiesc tânăra generaţie şi-i zidesc pentru viaţa adultă, iar prezbiterii îi instruiesc pe credincioşi pentru  viitorul lor etern în Împărăţia lui Dumnezeu.

Dumnezeu să ne ajute să-i apreciem pe toţi învăţătorii noştri în orice domeniu, atât profesional, cât şi spiritual  şi aşa va fi zidită întreaga societate într-un spirit de apreciere şi dragoste.

Anunțuri

One response to “De ce elevul trebuie să-şi aprecieze profesorii?

 1. Buna ziua,

  As vrea sa facem un link-exchange cu blogurile:

  http://www.baubau-exista.blogspot.com
  http://www.el-betel-cluj.blogspot.com

  daca esti de acord si se poate te rog sa lasi un comentariu pe oricare din cele doua bloguri.

  Multumesc frumos 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s