Părinţii la bătrâneţe: povară sau împlinirea poruncii a 5-a?

Astăzi am citit un articol care m-a tulburat:  un bărbat,  împovărat de grija mamei lui bătrâne şi bolnave, în vârstă de 80 de ani, a dus-o  şi a lasat-o  pe scările Casei Guvernului , afirmând că de acum să se îngrijească el de ea.  Poliţiştii au luat-o şi au  dus-o acasă, iar  cei doi feciori ai bătrânei au închis poarta şi au refuzat s-o primească în casa pe care le-a lăsat-o moştenire. Citiţi în continuare pe http://infostraseni.md/%C8%99tire/348/ şi expuneţi-vă pe marginea celor relatate.

Tocmai despre acest subiect vorbeşte Dumnezeu în Cuvântul Său, Biblia, atunci când afirmă:

Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, pentru ca să ţi se lungească zilele în ţara pe care ţi-o dă  Domnul Dumnezeul tău”. (Exod.20:12)

Aceasta este una din cele 10 porunci date de Dumnezeu poporului Israel când acesta urma să intre în ţara promisă, Canaan.

Verbul „a  cinsti” înseamnă:  a respecta, a onora, a prețui pe cineva sau ceva; a da cuiva cinstea cuvenită, deci această poruncă presupune respectul părinţilor, iar aceasta se vede şi în îngrijirea acordată lor atunci când ei nu sunt în stare să o facă singuri  şi au nevoie de ajutor din partea celor pe care i-au  crescut, precum şi responsabilitatea de a-i proteja, ceea ce nu am văzut în cazul de mai sus.

Aceasta nu este o opţiune , ci este o poruncă (tot spre beneficiul nostru ), dovadă  fiind şi verbul la imperativ folosit aici, deci nerespectarea acestei porunci este nerespectarea Cuvântului lui Dumnezeu , care este păcat şi care se pedepseşte. Apoi , dacă alegem să ne cinstim părinţii, aceasta va fi un frumos exemplu pentru copiii noştri , care vor vedea felul corect de raportare la părinţi  şi vor fi şi ei motivaţi să-i cinstească la fel pe părinţii lor.

Apoi , această poruncă conţine în sine o promisiune, o binecuvântare: ţi se vor lungi zilele, deci Dumnezeu promite că ne va da viaţă lungă dacă ne vom cinsti părinţii.

Cum îţi cinsteşti tu părinţii ? Simt ei acest lucru?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s