OMS a mințit lumea cu gripa porcină

Keiji Fukuda, director general  adjunct al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a admis că s-a exagerat în privinţă infecţiei cu virusul AH1N1, iar panică indusă a fost mai mare decât era cazul.

O Comisie de experţi evaluează zilele acestea, la Geneva, felul în care OMS a gestionat ceea ce se consideră a fi prima pandemie din ultimii 40 de ani.

Keiji Fukuda a admis că sistemul de alertă, în şase faze, înainte de declararea unei pandemii, a produs panică, în parte nejustificată, faţă de infecţia cu virus gripal de tip AH1N1, în condiţiile în care virusul s-a dovedit a fi mai puţin grav decât s-a crezut iniţial.

Ameninţările marilor producători

Principalele reproşuri ce i-au fost aduse şefului OMS au fost că a cedat presiunilor firmelor producătoare de vaccin pentru a decreta pandemia. Această în condiţiile în care statele unde au fost înregistrate cazuri de gripă au achiziţionat importante rezerve de vaccin ce nu mai pot fi folosite.

Grupul farmaceutic elveţian Novartis, care produce unul dintre vaccinurile împotrivă gripei pandemice H1N1, a lansat la sfârşitul lui ianuarie o ameninţare clară la adresă Guvernelor care îşi anulează comenzile, precizând că statele afiabile” vor fi servite preferenţial, pe viitor.

Preşedintele Novartis, Daniel Vasella, a avertizat că “ data viitoare când va mai fi o pandemie – şi va mai fi o pandemie – guvernele care au fost parteneri fiabili vor fi tratate de o manieră preferentiala”. “Aceleaşi guverne care au exercitat multe presiuni asupra industriei farmaceutice pentru a furniza rapid vaccinurile spun acum că nu mai doresc să cumpere ce au comandat”, a mai spus el.

Presiuni pentru “profituri” suculente

De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a fost ţintă unor critici aspre în cadrul unei audieri la Consiliul Europei, unde a fost nevoită să se apare în faţă acuzaţiilor că a cedat la presiunea industriei farmaceutice pentru a declară în iunie starea de pandemie pentru gripă H1N1.

Expertului epidemiolog german Wolfgang Wodarg a acuzat OMS că a exagerat ameninţarea gripei declarând pandemia, la presiunea producătorilor de vaccinuri.

“Copiii noştri au fost vaccinaţi inutil. OMS a făcut o gravă eroare şi nu merită încrederea noastra”, a declarat dr. Wodarg. “Marile laboratoare nu aşteptau decât asta, în condiţiile în care maladia era relativ puţin severa”, a adăugat el, susţinând că industria farmaceutică aşteaptă acum  alte profituri suculente”. OMS a respins toate acuzaţiile ce i-au fost aduse.

Preluat de pe stiricrestine.ro

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s