Alegerile lui Daniel i-au adus binecuvîntare

 1. Contextul lui Daniel.

Din capitolul 1 vedem că  pe timpul domniei lui Ioiachim , împăratul lui Iuda(Împărăţia de Sud), Ierusalimul , capitala, a fost asediat de Imperiul Babilonian , sub conducerea lui Nebucadneţar, care a dat poruncă să i se aducă dintre copiii lui Israel cîţiva de neam împărătesc, fără cusururi trupeşti , frumoşi la chip şi înzestraţi cu înţelepciune , minte ageră şi pricepere cu scopul ca să slujească în casa împăratului. Printre aceştia era Daniel, numit mai tîrziu Beltşaţar.  Deci, Daniel a fost dus în robie la un neam care nu-L cunoştea pe Dumnezeu.

2. Alegerile lui Daniel.

  Cei care  urmau să fie în slujba împăratului, trebuia să  beneficieze de mîncărurile şi băutura împăratului. Daniel „ a hotărît să nu se spurce cu bucatele alese ale împăratului şi cu vinul pe care –l bea împăratul şi a rugat pe căpetenia famenilor dregători să nu-l silească să se spurce”(Daniel 1: 8). De ce aceste bucate l-ar fi spurcat pe Daniel? Răspunsul îl găsim la Levitic 11, text care ne relatează despre dobitoacele pe care Dumnezeu le-a permis şi le-a interzis să le mănînce poporului Israel, poporul Său, subliniind că anumite dobitoace sunt necurate şi i-ar face pe ei necuraţi dacă le mănîncă şi nu le privesc ca o urîciune.Refuzul lui Daniel de a mînca din bucatele împăratului, care , cu siguranţă , conţineau şi dobitoace necurate, arată ascultarea sa de Dumnezeu în toate privinţele şi arată şi asupra faptului că Daniel se temea de Dumnezeu şi cunoştea Cuvîntul Său , pe care nu dorea să-L încalce. A ales să mănînce mai degrabă „zarzavaturi şi apă de băut” decît să încalce poruncile lui Dumnezeu. Mai mult ca atît, probabil Daniel a avut şi părinţi credincioşi care l-au învăţat la vremea potrivită Cuvîntul lui Dumnezeu şi l-au motivat să –L studieze, acest lucru îl vedem din Deuteronom , cap.6 , atunci cînd Dumnezeu le dă următoarea poruncă poporului Israel: „Şi poruncile acestea pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. Să le întipăreşti  în mintea copiilor tăi şi să le vorbeşti de ele cînd vei fi acasă , cînd vei pleca în călătorie, cînd te vei culca şi  cînd te vei scula . Să le legi ca un semn de aducerea aminte la mîini şi să-ţi fie ca nişte fruntarii între ochi. Să le scrii pe uşiorii casei tale şi pe porţile tale.”(v.6-9). Vedem că alegerile lui Daniel sunt în conformitate cu Cuvîntul lui Dumnezeu , nu cu motivaţiile proprii şi nici în conformitate cu circumstanţele în care se afla , căci era în robie şi un rob nu prea avea alegeri şi nu prea îndrăznea să facă ceea ce vroia. Cum i-a răsplătit Dumnezeu ascultatea sa?

  3. Răsplata lui Dumnezeu.

   Fiindcă a ales să asculte totalmente de poruncile lui Dumnezeu, Dumnezeu a făcut :

   -ca „Daniel să capete bunăvoinţă şi trecere înaintea căpeteniei famenilor dregători”,

   – la exterior arăta mai bine  şi mai gras la faţă decît cei care mîncaseră 10 zile din bucatele  împăratului,

   – ca să aibă pricepere şi ştiinţă în tot felul de scrieri , înţelepciune,

   – pricepere în toate vedeniile şi visele,

   – nimeni nu se compara cu Daniel (şi cei trei tineri) , aceasta este concluzia la care a ajuns împăratul cînd a stat de vorbă cu ei după 3 ani de creştere în casa împăratului

   -erau găsiţi de 10 ori mai destoinici decît toţi vrăjitorii şi cititorii în stele care erau la toată curtea împărătească,

   -a fost primit în slujba împăratului,

   -a dus-o bine la curte pe parcursul mai multor împăraţi.

   Răsplata lui Dumnezeu pentru ascultare a fost mult mai mare comparativ cu lucrurile în care a ales Daniel  să asculte. Daniel a ales să asculte de Dumnezeu refuzînd bucatele împăratului , iar Dumnezeu l-a binecuvîntat şi l-a înălţat mai mult decît şi-ar fi imaginat un rob aflat în captivitate într-o ţară păgînă. Deci , vedem că alegerile noastre ne construiesc viitorul nostru şi de ele depinde ce viaţă vom avea şi cum ne va binecuvînta Dumnezeu.

   Cunoşti tu ce spune Cuvîntul lui Dumnezeu? Cît de des Îl studiezi? Ce alegeri faci? Sunt ele în conformitate cu Cuvîntul lui Dumnezeu? Îţi aduc ele binecuvîntare sau blestem?

   Dumnezeu să ne ajute să facem alegeri corecte , după Cuvîntul său  ca să ne bucurăm din plin de binecuvîntările Lui şi de relaţia cu El !

   Lasă un răspuns

   Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

   Logo WordPress.com

   Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

   Poză Twitter

   Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

   Fotografie Facebook

   Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

   Fotografie Google+

   Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

   Conectare la %s