10 secrete ale unei căsnicii fericite

Materialul de mai jos a fost pregătit  de David Tut (AFR Timişoara) şi prelucrat din materiale originale ale lui Mitch Temple, consilier de cuplu american şi expert al relaţiilor.

1.         În primul rînd, cuplurile trebuie să ştie că fericirea nu este cel mai important lucru într-o relaţie. Toată lumea vrea să fie fericită, dar fericirea este o stare de multe ori trecătoare, acum o ai, acum dispare. De aceea, cuplurile de succes ştiu să creeze oportunităţi prin care să-şi reîmprospăteze viaţa cu fericire, atunci cînd traversează o perioadă mai grea.
2.         Foarte important, cuplul îşi descoperă propria valoare prin sprijin reciproc. Cînd apar situaţii dificile şi cînd nu mai există rezolvare, partenerii trebuie să-şi ofere sprijin reciproc. Timpul are capacitatea de a crea oportunităţi de rezolvare a problemelor, de reducere a factorilor de stres şi de soluţionare a tuturor greutăţilor pe care le întîmpină. În astfel de situaţii, sprijinul afectiv şi emoţional reprezintă un răspuns potrivit pentru criză.
3.         Dacă faci ce faci ca din obicei, obţii acelaşi rezultat. Cuplurile experimentate au învăţat că soluţia unei probleme constă în aplicarea unei tactici potrivite. De multe ori schimbări minore în atitudine sau schimbări ale metodei de abordare fac diferenţa într-o căsnicie. Schimbaţi  monotonia relaţionării, daţi-i un influx de spontaneitate, puneţi jovialitate în conversaţii.
4.         Atitudinea fiecăruia contează. Schimbarea comportamentului este importantă, dar la fel de importantă este şi schimbarea atitudinii. Negativismul atrage şi alimentează sentimente nocive. O atitudine pozitivă şi orientată spre soluţii oferă cuplului putere şi stabilitate.
5.         Schimbaţi-vă modul de gîndire, schimbaţi-vă căsnicia. Gîndurile pe care soţii le au unul faţă de celălalt afectează modul de percepere a celuilalt. Aşteptările lor, dar în acelaşi timp felul în care ei îşi tratează partenerul, contează enorm.
6.         Iarba este mai verde în curtea vecinului. Cuplurile de succes nu au aceasta mentalitate. Au învăţat să reziste acestui mit destul de predominant că o persoană alta decît soţul sau soţia poate să-i facă mai fericiţi. Cuplurile fericite îşi folosesc energia pentru a-şi îmbunătăţi condiţia personală şi căsnicia, nu căutarea efemeră a unei relaţii în afara căsătoriei pentru dobîndirea fericirii.
7.         Poţi să-ţi schimbi căsnicia dacă tu însuţi alegi să te schimbi. Cuplurile „veterane” au învăţat de-a lungul timpului că a încerca să-ţi schimbi partenerul este ca şi cum ai împinge o frînghie (adica imposibil). De multe ori, singura schimbare care se poate face într-o relaţie de căsătorie este schimbarea personală, nădăjduind că ea va duce la schimbarea situaţiei din familie.
8.         Dragostea e un verb, nu doar un simţămînt. Dragostea înseamnă acţiune,  nu pasivitate. Viaţa cotidiană erodează de la o vreme simţămintele romantice ale căsătoriei. Simţămintele, la fel ca şi fericirea, sunt în flux. Dar dragostea reală e bazată pe legămîntul soţilor, spre mai bine sau spre mai rău, cînd se simt bine sau cînd nu se simt bine.
9.         Căsnicia este de multe ori o luptă pe plan emoţional şi intelectual. Cuplurile de succes au  învăţat să nu ţină ranchiuna, să nu mai evoce trecutul, amintindu-şi că persoana cu care s-au căsătorit este la fel de imperfectă ca şi el sau ea.
10.       În final,  însă, chiar o criză în familie nu înseamnă sfîrşitul unei căsnicii. Crizele sunt ca o furtună: mare, gălăgioasă şi periculoasă. Dar ca să depăşeşti o furtună,  trebuie să mergi înainte. Mersul înapoi nu  este o opţiune în rezolvarea crizei. O criză poate  fi chiar  un nou început la soţii înţelepţi. Cuplurie de succes înteleg că încercările şi durerile şlefuiesc oamenii, îi transformă în oameni şi mai mari, iar căsătoriile şubrede- în căsnicii de succes. Vă dorim succes!

www.alianta-familiilor.ro

Ce are de spus cititorul la aceste sfaturi?

Anunțuri

One response to “10 secrete ale unei căsnicii fericite

  1. E nevoie de aplicat cele doua fete ale dragostei in casatorie , cit cea ferma atit si cea tandra.Secretele toti vor sa le cunoasca nu si sa le traiasca.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s