Ce să faci cînd ţi-ai pierdut motivaţia de a învăţa?

Întrebare:

” Ce să fac dacă nu mă mai interesează nici o disciplină şcolară spre deosebire de anul trecut ?”

Autoarea acestei întrebări este o absolventă a liceului şi mi-a adresat această întrebare fiind de abia la început de an şcolar. M-am gîndit şi iată care sunt cîteva sfaturi pe care i le pot da:

images1. Uită-te la rezultatele finale. Deseori ne descurajăm cînd constatăm că nu se văd imediat  rezultatele. Rezultatele se văd în timp, ele nu sunt prezente tocmai cînd dorim noi, de aceea uită-te la rezultatele care te aşteaptă: învaţă ca să obţii cunoştinţe bune şi note înalte, ca să susţii frumos examenul de bacalaureat, ca să bucuri părinţii şi profesorii cu succesele tale. Un proverb popular spune că rădăcinile învăţăturii sunt amare, iar fructele-dulci.Alt proverb biblic afirmă că:” Căci înţelepciunea preţuieşte mai mult decât mărgăritarele, şi nici un lucru de preţ nu se poate asemui cu ea„.

2.Nu ceda, continuă să înveţi. Chiar dacă simţi că te-ai plictisit de toate, nu înceta să înveţi cu aceeaşi dorinţă cu care ai învăţat şi pînă acum şi care ţi-a adus rezultate frumoase.

3.Încearcă să faci anumite schimbări în graficul tău de lucru. Schimbările  întotdeauna au fost binevenite, mai ales dacă ele sunt bune. Modifică ceva din orarul tău de lucru, poate modifici modalitatea de a învăţa, poate încerci să te incluzi într-o activitate extraşcolară cum ar fi sportul , de exemplu , sau alt gen de activitate care te-ar atrage şi care ţi-ar menţine viu interesul pentru carte.

4. Realizează că înveţi pentru a căpăta o profesie care să fie utilă societăţii în care trăieşti. Învăţăm pentru a ne încadra în societate şi pentru a fi utili acesteia , de aceea este important să conştientizezi că ceea ce faci acum este esenţial pentru profesia pe care o vei îmbrăţişa ulterior şi pe care , cu siguranţă, vrei să o exersezi calitativ

5. Comunică despre aceasta cu profesorii şi părinţii.Ai o problemă pe care e bine să o spui părinţilor şi profesorilor tăi ca să căutaţi împreună o soluţie adecvată. Ei îţi vor da sfaturi (chiar dacă crezi că te vor certa) dacă le vei comunica problema ta şi ei vor vedea la tine că eşti preocupată de aceasta.

Dumnezeu să ne ajute să insistăm  în ceea ce facem şi să nu ne lăsăm descurajaţi de rutină.

2 responses to “Ce să faci cînd ţi-ai pierdut motivaţia de a învăţa?

  1. Super sfat!chair daca mi s-au mai repatat de mai multe ori unele lucruri aacum am un chef mai mare de a ajunge undeva,de a invata pentru a cunoste!!!merci:*

  2. Ne bucurăm că sfaturile noastre te-au ajutat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s