Învaţă de la furnică, leneşule!

În societatea din zilele noastre se observă o tendinţă tot mai mare de a nu face nimic, a lenevi. Tineretului   nu-i mai place să înveţe sau să muncească. Ei vor totul să obţină repede şi, dacă este posibi, de-a gata sau să nu depună mare efort, mai ales în rîndul tinerilor a căror părinţi sunt plecaţi. Aceasta este un pericol pentru cei care nu învaţă să muncească  şi afectează viitorul lor şi a celor dragi lor.

1.  Descrierea leneşului.

johnson70art1Înţeleptul Solomon cînd îl învaţă pe fiul său atinge  şi acest aspect ştiind că dacă  învaţă din tinereţea lui să fie leneş aşa va fi toată viaţa, el zice aşa: „Du-te la furnică, leneşule; uită-te cu băgare de seamă la căile ei şi înţelepţeşte-te! Ea n-are nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân; totuşi îşi pregăteşte hrana vara şi strânge de ale mâncării în timpul secerişului. Până când vei sta culcat, leneşule? Când te vei scula din somnul tău? Să mai dormi puţin, să mai aţipeşti puţin, să mai încrucişezi puţin mâinile ca să dormi!… Şi sărăcia vine peste tine ca un hoţ, şi lipsa, ca un om înarmat.” Prov. 6:6-11 Vedem, deci, că leneşul este un om care îi place mult să stea fără lucru, să doarmă, să nu facă nimic. Şi atunci cînd este vremea să facă ceva , deoarece pentru fiecare lucrare este un timp anume ca să-l faci, dacă pierzi această perioadă de timp apoi degeaba faci, nu mai are rost, dacă nu strîngi roada pe timpul seceratului, mai tîrziu nu mai ai ce strînge. Tot aşa este un timp cînd trebuie să înveţi bine la liceu, apoi la facultate, este un timp cînd să faci sport, sau să înveţi un instrument muzical… . Căci dacă trece acestă periodă de timp în care înveţi, mai tîrziu este mult mai greu s-o faci.

2.Pericolele.

Pericolul cel mai mare este că astfel de om duce lipsă şi sărăcie. Tot Solomon a zis: „Cine lucrează cu o mână leneşă sărăceşte, dar mâna celor harnici îmbogăţeşte.” Prov. 10:4.  Deci chiar dacă un astfel de om lucrează, el o face necalitativ, fie că este în criză de timp, pentru că fie că a amînat lucrul pînă în ultimul moment şi a pierdut perioda cînd se putea face totul la voie şi calitativ, fie că nu vrea să-l facă calitativ. Viaţa unui astfel de om este foarte grea „Drumul leneşului este ca un hăţiş de spini, dar cărarea celor fără prihană este netezită.” Prov. 15:19

3.  Soluţia.

Nu amîna niciodată lucrul care se poate face astăzi. Şi în zilele noastre sunt multe lucruri care te pot sustrage, cum ar fi tv, internetul, jocurile la calculator, etc.  Şi cînd le enumăr pe acestea mă refer la cazul cînd este o pierdere de timp.

–  Învaţă de la cei harnici, iar dacă nu ştii astfel de oameni atunci poti învăţa de la:

  • Furnică, care nu are nici nici căpetenie, nici priveghetor, nici stăpân; totuşi îşi pregăteşte hrana vara şi strânge de ale mâncării în timpul secerişului.
  • Dumnezeu: „ Da, El nu va îngădui să ţi se clatine piciorul; Cel ce te păzeşte nu va dormita. Iată că nu dormitează, nici nu doarme Cel ce păzeşte pe Israel.” Psalmul 121:3-4

–  Cînd cineva te mustră , primeşte-o şi corectează-te , nu fi ca : „Leneşul zice: „Afară este un leu, pe uliţe este un leu!” Cum se învârteşte uşa pe ţâţânile ei, aşa se învârteşte leneşul în patul lui. Leneşul îşi vâră mâna în blid, şi-i vine greu s-o ducă iarăşi la gură.  Leneşul se crede mai înţelept decât şapte oameni care răspund cu judecată.” Şi aici oamenii cu judecată sunt cei care îţi vor binele şi te învaţă sau te mustră, atunci cînd tu îţi găseşti mii de scuze ca să nu faci ce ai de făcut sau ca să te scuzi pentru lucrul nefăcut.

Ce fel de om eşti tu ?

Dumnezeu care totdeauna este prezent şi niciodată nu dormitează să ne ajute să fim tot mai plăcuţi înaintea Lui, harnici şi să fim ca un pom sădit lângă un izvor de apă, care îşi dă rodul la vremea lui şi ale cărui frunze nu se veştejesc: tot ce începe, duce la bun sfârşit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s