Respectul -atitudinea pe care o aşteaptă Dumnezeu

Acum ne aflăm într-o tabără şi ieri, la programul de seară le-am vorbit tinerilor prezenţi acolo despre respect. Ei au constat că în ultimul timp nu mai este valabilă această noţiune mai ales printre noua generaţie şi că înainte cînd merge învăţătorul prin sat , toţi cei ce-l întîlneau îşi scoteau pălăria în semn de respect. De ce astăzi nu se mai vede respectul şi tot mai mulţi sunt cei ce arată lipsă de respect?

6a00d83452ceb069e200e54ffdbd9a8834-800wiSă vedem care este definiţia acestui cuvînt dată de DEX:

respectatitudine sausentiment de stimă , de  consideraţie  sau de preţuire deosebită de cineva sau de ceva, apreciere, autoritate, politeţe, cinstire, onorare. Antonime: dispreţ, nerespect.

Aşadar, ce este respectul?

1.Respectul este una din cele 10 porunci date de Dumnezeu poporului Său :

„Cinsteşte  pe tatăl tău şi pe mama ta, cum ţi-a poruncit Domnul, Dumnezeul tău, ca să ai zile multe şi să fii fericit în ţara pe care ţi-o dă Domnul, Dumnezeul tău. „(Deut.5:16)

2.Respectul este o atitudine a inimii.

” Norodul acesta se apropie de Mine cu gura şi mă cinsteşte cu buzele, dar inima lui este departe de Mine.  Degeaba Mă cinstesc ei, învăţînd ca învăţături nişte porunci omeneşti.”(Matei 15:8-9).

Acestea sunt cuvintele Domnului Isus către poporul Său. De aici vedem că respectul este o atitudine, o atitudine care se învaţă,o atitudine a inimii care se cultivă. Respectul trebuie să vină din inimă şi nu din buze, trebuie să fie sincer şi nu făţarnic.

3.Lipsa de respect este o atitudine a celor nelegiuiţi.

„Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoştinţa lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minţii lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.  Astfel au ajuns plini de orice fel de nelegiuire, de curvie, de viclenie, de lăcomie, de răutate; plini de pizmă, de ucidere, de ceartă, de înşelăciune, de porniri răutăcioase; sunt şoptitori, bîrfitori, urîtori de Dumnezeu, obraznici, trufaşi, lăudăroşi, născocitori de rele, neascultători de părinţi” (Romani 1:28-31).

Celor nelegiuiţi , adică cei care trăiesc contrar standardelor lui Dumnezeu date în Cuvîntul Său, le este caracteristică  lipsa de respect. Apostolul Pavel enumeră calităţile celor nelegiuiţi , printre care subliniază şi lipsa de respect care se vede şi -n relaţia cu părinţii, în felul cum îi ascultăm şi îi cinstim, şi nu doar părinţii, ci şi profesorilor, celor care investesc în creşterea noastră.

De ce Dumnezeu cere să respectăm?

1.Să ne înveţe să apreciem pe oamenii care au investi în noi.

2.Prin aceasta se vede ascultarea de Dumnezeu.

„Să te scoli înaintea perilor albi, şi să cinsteşti pe bătrîn. Să te temi de Dumnezeul tău. Eu sunt Domnul”(Levitic 19:32).

Nu putem afirma că ascultăm de Dumnezeu şi nu-i respectăm pe cei care sunt mai  înaintaţi în vîrstă ca noi.

3.Prin aceasta te înveţi să cinsteşti pe Dumnezeu.

3. Isus Hristos -exemplu frumos de respect.

” Cel ce M-a trimes, este cu Mine; Tatăl nu M-a lăsat singur, pentru că totdeauna fac ce-i este plăcut.”(Ioan 8:29)

Isus a ales să-L cinstească pe Tatăl , făcînd ce este plăcut Lui , ascultînd de El, prin aceasta ne-a aratăt un exemplu frumos şi demn de urmat de  ceea ce înseamnă respectul.

Cît de respectuos eşti tu? Pe cine respecţi tu?  Arăţi tu prin vorbele şi acţiunile tale că cauţi să împlineşti voia lui Dumnezeu cu privire la respect? Simt cei din jurul tău respectul tău?

Dumnezeu să ne ajute să avem o viaţă plină de respect , prin aceasta împlinind Scriptura.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s