Ce se întîmplă cînd tolerezi păcatul?

Este uşor să fii obiectiv atît timp cît nu este vorba de tine sau de cei dragi ţie, mai greu este cînd trebuie să confrunţi pe cineva apropiat care  a păcătuit. pacatÎn acest caz preferi să închizi ochii şi să spui că nu e chiar atît de straşnic ceea ce a făcut, mai sunt şi alţii, nu el e singurul şi atunci eşti tentat să cobori standardele şi principiile corecte la care ţii în favoarea acestuia. În articolul de azi vrem să vedem împreună ce se întîmplă atunci cînd tolerezi , adică îngădui, permiţi ca păcatul să progreseze şi nu îl confrunţi la timp şi obiectiv pe cel care -l face. Vrem să privim la un exemplu din Vechiul Testament ca să învăţăm ce avem de făcut cu păcatul din viaţa noastră şi a celor din familia noastră. Este vorba de preotul Eli care avea doi fii:  Hofni şi Fineas, care erau şi ei preoţi ai Domnului. Iată ce spune Biblia despre aceştia:

Fiii lui Eli erau nişte oameni răi. Nu cunoşteau pe Domnul. Şi iată care era felul de purtare al acestor preoţi faţă de popor. Cînd aducea cineva o jertfă, venea sluga preotului în clipa cînd se fierbea carnea.Ţinînd în mînă o furculiţă cu trei coarne, o vîra în cazan, în căldare, în tigaie sau în oală; şi tot ce apuca cu furculiţa, lua preotul pentru el. Aşa făceau ei tuturor acelora din Israel cari veneau la Silo. Chiar înainte de a arde grăsimea, venea sluga preotului şi zicea celui ce aducea jertfa: „Dă pentru preot carnea de fript; el nu va lua dela tine carne fiartă, ci vrea carne crudă”.Şi dacă omul zicea: „După ce se va arde grăsimea, vei lua ce-ţi va plăcea”, sluga răspundea: „Nu! dă- mi acum, căci altfel iau cu sila”.Tinerii aceştia se făceau vinovaţi înaintea Domnului de un foarte mare păcat, pentru că nesocoteau darurile Domnului”(1Samuel 2:12-17)

Aceşti tineri , deşi erau preoţi ai lui Dumnezeu şi cunoşteau teoretic Cuvîntul lui Dumnezeu, ei nu respectau, nu trăiau  ce este scris acolo, ci nesocoteau darurile Domnului, prin aceasta se făceau vinovaţi de un foarte mare păcat . Luau cu sila ceea ce nu le aparţinea şi despre acest lucru ştia toată lumea, căci toţi veneau la Casa Domnului ca să -I aducă daruri. Ştia oare şi tatăl lor despre aceste lucruri? Haideţi să vedem ce ne spune textul:

Eli era foarte bătrîn, şi a aflat cum se purtau fiii lui cu tot Israelul; a aflat şi că se culcau cu femeile cari slujeau afară la uşa cortului întîlnirii.El le-a zis: „Pentru ce faceţi astfel de lucruri? Căci aflu de la tot poporul despre faptele voastre rele. Nu, copii, ce aud spunîndu-se despre voi, nu este bine; voi faceti pe poporul Domnului să păcătuiască.Dacă un om păcătuieşte împotriva altui om, îl va judeca Dumnezeu; dar dacă păcătuieşte împotriva Domnului, cine se va ruga pentru el?” Totuşi ei n-au ascultat de glasul tatălui lor, căci Domnul voia să-i omoare.„(22-25)

Vedem că Eli ştia despre acest lucru şi a mers la ei şi i-a întrebat de ce fac aceasta şi le-a zis că nu este bine ceea ce fac. Atît, doar atît a făcut el pentru ei! A procedat corect Eli că a făcut doar atît? Este bine că a mers şi le-a spus că ei păcătuiesc împotriva Domnului, dar aceasta nu a fost suficient din moment ce ei nu au ascultat de el şi continuau să păcătuiască. Ce ar fi trebuit să facă Eli? El a văzut păcatul, dar el ar fi trebuit să -i confrunte mai aspru , să nu fie atît de îngăduitor cu ei şi să acţioneze. Eli ar fi trebuit să-iopreacă , să-i  scoată din preoţie, din moment ce aceştia nu făceau faţă , nu doar să califice păcatul lor ca ceva care nu este bine. În continuare textul ne relatează cum un om al lui Dumnezeu a venit la Eli şi i-a spus:

Pentru ce călcaţi voi în picioare jertfele Mele şi darurile Mele, cari am poruncit să se facă în locaşul Meu? Şi cum se face că tu cinsteşti pe fiii tăi mai mult decît pe Mine, ca să vă îngrăşati din cele dintîi roade luate din toate darurile poporului Meu Israel?

Prin faptul că Eli a ales să tolereze păcatul fiilor săi, el s-a făcut vinovat şi anume păcatul lui Eli este că a ales să -şi cinstească fiii mai mult decît pe Dumnezeu , a ales să tolereze păcatul mai mult decît să asculte de Dumnezeu. Pentru că erau fiii săi , Eli nu a putut fi categoric împotriva păcatului şi prin aceasta nu L-a cinstit pe Dumnezeu. De aceea, zice Dumnezeu:

”  Spusesem că şi casa ta şi casa tatălui tău au să umble totdeauna înaintea Mea”. Şi acum, zice Domnul, departe de Mine lucrul acesta! Căci voi cinsti pe cine Mă cinsteşte, dar cei ce Mă dispreţuiesc, vor fi dispreţuiţi. Iată că vine vremea cînd voi tăia braţul tău şi braţul casei tatălui tău, aşa încît nu va mai fi nici un bătrîn în casa ta. Vei vedea un protivnic al tău în locaşul Meu, în timp ce Israel va fi copleşit de bunătăţi de Domnul; şi nu va mai fi niciodată nici un bătrîn în casa ta. Voi lăsa să rămînă la altarul Meu numai unul dintr-ai tăi, ca să ţi se topească ochii de durere şi să ţi se întristeze sufletul; dar toţi ceilalţi din casa ta vor muri în floarea vîrstei. Şi iată semnul celor ce se vor întîmpla celor doi fii ai tăi Hofni şi Fineas: amîndoi vor muri într-o zi. Eu Îmi voi pune un preot credincios, care va lucra după inima Mea şi după sufletul Meu; îi voi zidi o casă stătătoare, şi va umbla totdeauna înaintea Unsului Meu”.(30-35)

Eli a fost înştiinţat de consecinţele care vor urma, dar totuşi nu a reacţionat adecvat. Dumnezeu condamnă pe Eli pentru că avea cunoştinţă de ceea ce se întîmpla , dar „fără ca el să-i fi oprit”, nu a intervenit ca să -i oprească, ci a preferat să fie subiectiv cu ei şi tolerant. Capitolul 4 din aceeaşi carte ne relatează cum într-o zi Eli a primit vestea că Fineas şi Hofni au murit. Această veste i-a fost adusă pe cînd Eli aştepta lîngă drum pe un scaun, avea 98 de ani şi fusese judecător în Israel 40 de ani. Cum a auzit vestea aceasta şi că chivotul Domnului a fost luat de filisteni, a căzut de pe scaun pe spate, şi-a rupt ceafa şi a murit. Astfel s-au împlinit cuvintele lui Dumnezeu. Iată ce se întîmplă cînd tolerezi păcatul. Dumnezeu nu se lasă batjocorit şi nu îngăduie păcatul.

Cunosc cazuri cînd părinţii văd evident că copilul lor păcătuieşte, dar ei nu întreprind nimic ca să-i oprească sau se mulţumesc cu faptul că le spui o dată şi atît,  sau afirmă că se mai întîmplă, mai ales cîte nu faci la tinereţe, că şi eu am păcătuit, cu timpul îşi va da seama, dar nu fac nimic pentru a opri păcatul, deşi au toată autoritatea s-o facă şi tot dreptul , chiar dacă persoana are 18 ani şi e considerată  independentă de către legile statului nostru. Făcînd aceasta, nu realizează pericolul care îi aşteaptă pe copiii lor şi pe ei înşişi. Să nu -i opreşti , înseamnă să nu -ţi pese atît de tare de ei . Nu este mai bine oare să sufere acum puţin că este pedepsit  decît o viaţă întreagă? Mai bine este să fii pedepsit de oameni decît de Dumnezeu!!! Alteori prietenii nu au curajul să  confrunte, dar  bîrfesc pe la spate pe cel care-i este prieten şi trăieşte în păcat.

Tu ce faci cu păcatul  celor dragi şi apropiaţi ţie : îl tolerezi sau îl confrunţi , cauţi să-l opreşti sau cobori standardele lui Dumnezeu mai jos?

prayeruntitledCe faci cu păcatul tău? Închizi ochii sau vii înaintea lui Dumnezeu , nu a oamenilor ca să-l mărturiseşti şi te schimbi , te strădui să nu -l mai faci, căci ştii că păcatul nu rămîne nepedepsit?

Vreau să-ţi spun că Dumnezeu iartă orice păcat, aşa cum o afirmă El, dar vrea ca noi să venim la El şi să il spunem. Totodată Dumnezeu este un Dumnezeu drept care pedepseşte nelegiuirea.

Ce alegi să faci?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s