Două tabere deosebit de minunate

După cum aţi observat, dragi cititori, am lipsit o perioadă. În acest timp am fost în două tabere. Ambele au avut loc la Căuşeni , la  prima  s-a desfăşurat Sesiunea Creşterea bisericii la care am studiat Epistola către Filipeni. DSCN0290A fost un timp minunat pentru că am studiat despre felul de trai al apostolului Pavel şi despre biserica din Filipi. Am învăţat care sunt principiile de creştere a unei biserici, cel mai important din ele fiind studierea Sfintelor Scripturi. Am făcut şi o analiză a bisericilor de azi , am observat care sunt obstacolele pe care le întîlneşte, ce perspective are şi cum putem contribui fiecare ca biserica din care facem parte să crească calitativ mai mult decît cantitativ.DSCN0285 La sesiune au venit participanţi din mai multe ţări:  SUA, Rusia, Belorusia, Ukraina, Cipru, Anglia  care au spus că sunt impresionaţi de felul cum studenţii moldoveni din tabără studiază cu plăcere şi dedicare Biblia. Această sesiune ne-a făcut mult să ne gîndim asupra stării spirituale a bisericilor din ţara noastră , am căutat împreună soluţii , am văzut particular ce putem face personal ca biserica să crească ca să aibă un impact mare în societatea în care trăieşte. Am studiat exemplul bisericii din Filipi , care este una model şi am văzut că era o biserică care , în dragostea lor pentru oameni, vestea Evanghelia în orice împrejurare şi făcea din aceasta scopul vieţii lor, avîndu-l pe Pavel ca şi model în această privinţă.

Imediat după Sesiune a urmat tabăra de studiere intensivă a limbii engleze EFNL. Ea a durat 10 zile şi a avut peste 240 de participanţi. Marea majoritate au studiat engleza după manualul English for a new life, o altă parte au studiat cursul  „Doamne, vindecă-mi rănile”  în limba engleză, 2 grupe erau cei care au studiat computerul: programul de tapare rapidă Scripta şi Word-ul şi alţii programul Power Point. Deasemenea în tabără au fost invitaţi şi profesori din şcolile publice 3749669627_a5bd88b5ec care au beneficiat de acest program şi care au studiat cursul „Doamne, vindecă-mi rănile” în limba română. Ca de obicei, tabere EFNL sunt nişte tabere deosebit de eficiente pentru cei care-şi propun să cunoască limba engleză, pentru că ele oferă engleză calitativă într-un timp destul de scurt şi într-o ambianţă pe care nu o poate oferi nimeni şi anume: în grupul de engleză pe lîngă profesorul moldovean care predă gramatica , mai sunt şi cîte 3-4 profesori americaniDSCN0367 care lucrează asupra foneticii şi pronunţării, lecturii corecte a cuvintelor şi textelor. E de menţionat dedicarea  , răbdarea , slujirea lor. Ei au fost cei care ne-au încurajat cînd nu ni se primea să rostim bine un sunet sau un cuvînt. În plus, ei erau cei care ne provocau la discuţii cu ei, în felul acesta nu puteam ca să nu conversăm cu ei şi aşa se întărea şi mai bine ceea ce învăţam. Alt avantaj este că la programul de seară urma să prezentăm scenete DSCN0376potrivit cu conţinutul textului pe care -l prelucram ziua, sceneta trebuia iarăşi să fie în limba engleză, iar la pregătirea ei erau şi profesorii americani , cu care trebuia să conversăm.DSCN0326

Pe lîngă acestea am învăţat adevăruri vitale din Cuvîntul lui Dumnezeu, unul din ele este că adevărata vindecare o găsim doar la Dumnezeu prin Cuvîntul Său, Biblia. Ea este cea care ne vindecă, ne face să ne simţim sănătoşi şi să ne bucurăm de relaţia cu Dumnezeu, să ne încredem în El în toate lucrurile vieţii noaste, căci El este omniprezent, El cunoaşte totul şi poate să facă totul.

În ultima zi de tabără , toţi participanţii au susţinut examenDSCN0420 şi seara a avut loc graduarea, la care am primit certificate de încheiere a cursului.DSCN0429

Sîntem deosebit de  recunoscători la cei care au organizat tabăra: învăţătorului nostru Vasile Filat, Asociaţia EFNL, profesorilor moldoveni , echipei de americani din Misissipi, Mariland, Texas  care au investit timp şi bani ca să fie alături de noi  şi tuturor celor care s-au implicat în organizarea şi desfăşurarea ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s