Cum să păstrezi relaţiile de prietenie.

f350ffd303

Recent am întîlnit o situaţie foarte tristă cînd 2 foarte buni prieteni au rupt relaţia lor de prietenie, care a durat foarte mult timp  şi de care se bucurau ambii. Dar după ruptura aceasta s-a creat între ei o situaţie care aparent este normală, dar nu mai este ceea ce a fost odată şi desigur că suferă ambii. De aceea am hotărît să plasez acest articol, căci cred eu că este un fenomen foarte des întîlnit. În acest articol nu fac referire la prieteniile amoroase dintre doi tineri, care ies la întîlnire, ci la o relaţie amicală, o relaţie de tovărăşie, care nu are la bază elemente romantice.

1.  Realizează importanţa păstrării prieteniei. Biblia spune

Prietenul adevărat iubeşte oricînd, şi în nenorocire ajunge ca un frate.”  (Prov. 17:17) .  Deci relaţiile de prietenie pot să nu se vadă atunci cînd toate decurg bine şi frumos, doar atunci cînd eşti în nenorocire simţi cu adevărat cît este de bine că ai un prieten adevărat care îţi va sări imediat în ajutor şi-ţi va fi alături. Desigur aceasta nu înseamnă că trebuie să menţii aceste relaţii numai pentru ca să te foloseşti de prietenul în necaz, dar nici nu abuzezi de el fără nici un rost sub motiv ca prietenul tău să-şi arată prietenia.

2.  Asigură-te că prietenul tău este unul adevărat după cum spune înţeleptul Solomon în proverbe:

Săracul este urît chiar şi de prietenul său, dar bogatul are foarte mulţi prieteni.” (Prov. 14:20).   Ştim foarte bine că atunci cînd  un om este de succes sau bogat sau cu o poziţie înaltă în societate atunci el are foarte mulţi prieteni, dar nu toţi îi sunt prieteni adevăraţi, pentru că ei vor ca să fie prieteni cu el doar pentru interese personale şi atunci nu te poţi baza pe ele niciodată. Tot Solomon mai spune:

„Cine îşi face mulţi prieteni, îi face spre nenorocirea lui, dar este un prieten care ţine la tine mai mult decît un frate.” (Prov. 18:24) După cum am văzut mai sus adevăratul prieten se vede în necaz. Tot aşa nu te lega cu cel invidios care la un moment dat te va lovi pe de la spate.

3.  Nu permite ca neînţelegerile sau mînia  să vă despartă. Foarte multe prietenii frumoase care au durat mulţi ani la rînd au fost distruse de la o ceartă fără să aibă un motiv temeinic  sau la mînie. Scriptura spune:

Cine este încet la mînie are multă pricepere, dar cine se aprinde iute, face multe prostii.” (Prov.14:29). Şi apoi mai spune:

Cine acoperă o greşeală, caută dragostea, dar cine o pomeneşte mereu în vorbirile lui, dezbină pe prieteni.” (Prov. 17:9).  De aceea cînd a greşit unul într-o relaţie de prietenie apoi a regretat-o şi şi-a cerut iertare este frumos din partea celuilalt să nu mai pomenească această greşeală niciodată, nici chiar la mînie, pentru că atunci eşti cel mai tentat să te răzbuni sau atunci cînd tu ai greşit şi doreşti ca să-ţi diminuiezi cumva greşeala ta prin aducerea aminte a greşelei prietenului tău, în loc să te pocăieşti de ea.  Şi apostolul Pavel ştia cît este de important să-ţi păstrezi cumpătul, de aceea el zice:

„Mîniaţi-vă şi nu păcătuiţi. Să n-apună soarele peste mînia voastră„. (Efes. 4:26). Atunci cînd la mînie ai greşit în faţa aproapelui tău, mergi cît mai repede de te împacă cu el , chiar în ziua aceea.

4.  Preţuieşte şi cultivă relaţia de prietenie. Orice relaţie de prietenie trebuie cultivată. Uneori ele încep de la sine, dar mai apoi ele trebuie cultivate ca această relaţie să crească, să vă unească şi apoi să vă bucuraţi de prietenia unul cu altul.   Chiar Domnul Isus Hristos cînd Şi-a făcut prieteni din ucenicii Lui , cei 12 apostoli El le-a zis:

Nu este mai mare dragoste decît să-şi dea cineva viaţa pentru prietenii săi.Voi sunteţi prietenii Mei, dacă faceţi ce vă poruncesc Eu. Nu vă mai numesc robi, pentru că robul nu ştie ce face stăpînul său; ci v-am numit prieteni, pentru că v-am făcut cunoscut tot ce am auzit de la Tatăl Meu. Nu voi M-aţi ales pe Mine; ci Eu v-am ales pe voi; şi v-am rînduit să mergeţi şi aduceţi roade, şi roadele voastre să rămînă, pentru ca orice veţi cere de la Tatăl, în Numele Meu, să vă dea.” (Ioan 15:13-16). El înainte de aceasta a petrecut cu ei aproximativ 3 ani şi jumătate timp în care le-a făcut cunoscut voia Tatălui, apoi din dragoste El şi-a dat viaţa pentru ei, ca pe urmă să Se ducă să le pregătească un loc în casa Tatălui, ca acolo unde este El să fie şi ei.(Ioan 14:3).

5.  Ce să faci ca să ai un prieten adevărat? Acum ai ocazia ca să-L ai pe Domnul Isus ca prieten prin acceptarea Lui ca Domn şi Mîntuitor. De aceea primeşte-L chiar azi în inima ta prin rugăciunea de pocăinţă şi apoi cultivă această relaţie în fiecare zi prin studierea Cuvîntului Său, ca să ai parte de promisiunea Lui minunată: „iată că Eu sunt cu voi în toate zilele, pînă la sfîrşitul veacului. Amin”.

One response to “Cum să păstrezi relaţiile de prietenie.

  1. frumos articol…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s