De ce este important ca părinţii să stea lîngă copiii lor?

            fara_mama_ii Situaţia economică din ţara noastră a declanşat exodul multor persoane în afara ţării. Sunt ani de cînd populaţia Moldovei migrează peste hotarele ţării în căutarea unui trai mai bun. Este bine şi frumos ca părinţii , şi în special taţii, să fie responsabili de hrana şi bunăstarea membrilor din familia lor, dar alegînd să plece în afara ţării pun în pericol integritatea familiei lor. Ei(ele) muncesc din greu, copleşiţi de dorul de cei de acasă, sunt puşi într-o dilemă: să fie alături de cei dragi în lipsuri materiale  sau să le ofere o viaţă de belşug . Cei mai mulţi dintre ei  aleg cea de-a doua opţiune. Vreau să privim împreună la cîteva motive şi sper, drag cititor , că vei alege să rămîi acasă alături de copiii tăi:

1. Copiii au nevoie constantă de părinţi. Nimic nu le provoacă satisfacţie mai mare decît afecţiunea părintească. Ei simt încă de mici dragostea părinţilor şi lipsa acestora. Se simt în siguranţă în căminul familial şi le place să ştie să sunt protejaţi.  Atmosfera pe care o creează părinţii este una de adăpost şi siguranţă. picture2b1Lipsa acestora le provoacă temeri şi nesiguranţă, îi tulbură şi ei devin neajutoraţi.

2.Părinţii sunt responsabili de creşterea şi educarea copiilor. Ei sunt cei care trebuie să le dea o educaţie bună copiilor, să-i pregătească pentru viaţă şi să le arate scopul vieţii lor. Biblia spune astfel:

” Invaţă-i poruncile şi legile; şi arată-le calea , pe care trebuie s-o urmeze şi ce trebuie să facă.” (Exod.18:20)

3. Creşte riscul deciziilor greşite , pentru că nu este cineva lîngă ei ca să -i direcţioneze corect. Mă gîndesc la un caz : o tînără care stă cu bunica ei de cîţiva ani, a început să -şi schimbe comportamentul şi atitudinea la scurt timp după ce a plecat mama ei. A rămas cu bunica care nu a exercitat nici o autoritate asupra ei pe tot parcursul acestor ani, care au fost pentru ea un adevărat chin pentru că  nepoata ei i-a adus numai nelinişte şi dureri de inimă, nenumărate apeluri la poliţie şi nelinişti vizavi de lipsele ei nemotivate şi îndelungi de acasă. În decursul acestor ani , tînăra a reuşit să ia multe decizii greşite fără să realizeze pericolele acestui mod de viaţă şi fără să ia în calcul îngrijorările bunicii şi ale mamei. Mama ei m-a sunat într-o zi şi după ce am vorbit cu ea şi am întrebat-o cînd vine acasă pentru că tînăra are nevoie de ea, mama m-a rugat disperată şi cu lacrimi în ochi mi-a zis: „ Înlocuiţi-mă , vă rog, dvs! „. Am rămas profund întristată de această discuţie şi acest caz m-a făcut să realizez încă o dată nevoia urgentă şi permanentă  a părinţilor de a sta alături de ei ca să evite deciziile greşitealcool_07240956 ale copiiilor lor.

4. Ca copiii să nu fie educaţi de stradă sau de prietenii lor. Dacă părinţii lipsesc de acasă şi dacă ei sunt cei care trebuie să le ofere educaţia de bază, cui îi mai revine sarcina de a-i educa?  Cui îi pasă cel mai mult de educarea lor ?

5. Copiii nu vor avea modele în faţă pe care să le urmeze în viaţa lor ulterioară. De obicei copiii fac şi sunt ceea ce văd la părinţii lor. În lipsa acestora de unde să ia ei modele ? Atunci şi le caută printre colegii şi prietenii lor care se dovedesc a fi nu unii buni , printre vedete, etc. Vor crea familii şi va trebui să-şi educe şi ei copiii lor . De unde vor şti cum să şi-i educe bine : din cărţi , din filme? Educi bine cînd treci tu prin şcoala aceea.

6.Prezenţa părinţilor contribuie  la dezvoltarea moral-spirituală a copiiilor. Cînd părinţii sunt acasă  este o învăţătură la timp, o mustrare şi o încurajare la timp, căci ce este educaţia decît toate aceste lucruri făcute la timpul lor.? Dacă aceste acţiuni au loc la timpul lor, copilul nu va mai cădea în tot felul de activităţi dăunătoare lui ca emo, apatie, imoralitate, lenevie cronică, lipsa de acasă, certuri de lungă durată, etc.

 Drag cititor, vreau să mă adresez ţie: dacă  ai copii şi te gîndeşti cumva să pleci, dar încă nu te-ai decis, te rog să te opreşti şi să te gîndeşti bine, să analizezi ce-ţi doreşti cel mai mult: să ai împlinire că ai dat copiilor tăi o educaţie sănătoasă , că ai putut să le fii alături în momente de bucurie şi de crize sau că ai putut să le cumperi o haină mai scumpă şi un telefon mobil de ultimă modă, dar ai pierdut tot în ce-ai investit anii cînd erai cu ei? Se merită oare să plăteşti aşa un preţ? Se merită să aranjezi aşa priorităţile? Copilul tău are cea mai mare nevoie de tine, nu-l lăsa acum!!!

One response to “De ce este important ca părinţii să stea lîngă copiii lor?

  1. radulenutafilat

    Intradevar lipsa parintilor, cauzeaza in viata copiilor multe lucruri foarte rele.
    Este nevoie ca fiecare parinte sa fie aproape de copilul sau, indiferent daca e mic sau adolescent. Rolul parintelui este unul de a se implica direct in viata copilul pentru al ajuta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s