Capcanele ortografiei( ai, a-i)

Deseori vorbitorii confundă perechea de omofone: a-i – ai.

Ortograma  a -i se scrie prin cratimă cînd este alcătuită din prepoziţia a cu ajutorul căreea se formează infinitivul(a aduce, a fi, a cînta) şi i-pronume personal forma neaccentuată , pers.III.

De exemplu:

20. Domnul a lepădat tot neamul lui Israel; i-a smerit, i-a dat în mâinile jefuitorilor şi a sfârşit prin a-i izgoni dinaintea feţei Lui.
21. Căci Israel se dezlipise de casa lui David şi făcuseră împărat pe Ieroboam, fiul lui Nebat, care-i abătuse de la Domnul şi făcuse pe Israel să săvârşească un mare păcat (2 Împăraţi 17).

În acest pasaj este vorba de ortograma a-i scrisă prin cratimă pentru a marca un verb la infinitiv(forma iniţială dată de dicţionar) şi de pronumele personal  neaccentuat la pers.III care se referă la neamul lui Israel  care, păcătuind, s-a depărtat de la Domnul.

Ortograma ai se scrie într-un cuvînt în mai multe cazuri:

-verbul a avea , a poseda la timpul prezent pers.II:

Bărbaţii aceia au zis lui Lot: „Pe cine mai ai aici? Gineri, fii şi fiice şi tot ce ai în cetate: scoate-i din locul acesta” (Genesa 19:12).

-verb auxiliar care serveşte la formarea timpului trecut perfect compus ,a modului condiţional,a  viitorului forma populară:

„Femeie”, i-a zis Isus, „de ce plângi? Pe cine cauţi?” Ea a crezut că este grădinarul şi I-a zis: „Domnule, dacă L-ai luat, spune-mi unde L-ai pus, şi mă voi duce să-L iau.”(Ioan 20:15)

Atunci Dumnezeu S-a arătat noaptea în vis lui Abimelec şi i-a zis: „Iată, ai să mori din pricina femeii pe care ai luat-o, căci este nevasta unui bărbat.”(Genesa 20:31).Ai să mori este forma populară a viitorului vei muri.

-articol posesiv:

„Vei naşte fii şi fiice; dar nu vor fi ai tăi, căci se vor duce în robie.” (Deuteronom 28:41)

-interjecţie: ai, ai!
Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s