Capcanele ortografiei(s-a , sa)

      O altă capcană  pe care o creează vorbitorilor de limba română sunt ortogramele: s-a , sa . În continuare voi explica diferenţa dintre ele şi cazurile de utilizare corectă.

S-a se scrie cu cratimă , deoarece se rostesc două cuvinte într-o silabă: s-pronume reflexiv;  a -verb auxiliar care serveşte la formarea perfectului compus a timpului trecut şi a viitorului forma populară.

 De exemplu:

         ” Dumnezeu S-a uitat la tot ce făcuse; şi iată că erau foarte bune. Astfel, a fost o seară, şi apoi a fost o dimineaţă: aceasta a fost ziua a şasea” (Genesa 1: 31) S-a folosit această ortogramă pentru a indica pronumele reflexiv s şi verbul a se uita la timpul trecut perfectul compus. Pronumele  este cu majusculă pentru că -L desemnează pe Dumnezeu care este un substantiv propriu.

 

Sa se scrie fără cratimă, deoarece are înţeles deplin ; el este pronume personal sau adjectiv posesiv-(a) sa.

De exemplu:  

 „ De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa şi se vor face un singur trup ”  (Genesa 2: 24) Ortograma subliniată arată posesia, apartenenţa unei persoane la alta şi se scrie fără cratimă.

Reclame

One response to “Capcanele ortografiei(s-a , sa)

  1. Mai simplu de tinut minte pentru cei neinteresati de detaliile de gramatica: Sa se scrie impreuna daca se poate inlocui cu „lui” sau „ei”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s