Reguli de punctuaţie folosite la dialog

Dialogul este o formă de comunicare care are loc între două sau mai multe persoane. Atunci cînd îl folosim în vorbirea scrisă , este necesar să ţinem cont de  reguli de punctuaţie  specifice dialogului, căci în vorbirea orală le sesizăm doar după intonaţie. Pentru aceasta am  selectat un fragment din cartea Iov (cap.1):

6. Fiii lui Dumnezeu au venit într-o zi de s-au înfăţişat înaintea Domnului. Şi a venit şi Satana în mijlocul lor.
7. Domnul a zis Satanei: „De unde vii?” Şi Satana a răspuns Domnului: „De la cutreierarea pământului şi de la plimbarea pe care am făcut-o pe el.”
8. Domnul a zis Satanei: „Ai văzut pe robul Meu Iov? Nu este nimeni ca el pe pământ. Este un om fără prihană şi curat la suflet, care se teme de Dumnezeu şi se abate de la rău.”
9. Şi Satana a răspuns Domnului: „Oare degeaba se teme Iov de Dumnezeu?
10. Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui şi tot ce este al lui? Ai binecuvântat lucrul mâinilor lui, şi turmele lui acoperă ţara.
11. Dar ia întinde-Ţi mâna şi atinge-Te de tot ce are, şi sunt încredinţat că Te va blestema în faţă.”
12. Domnul a zis Satanei: „Iată, îţi dau pe mână tot ce are, numai asupra lui să nu întinzi mâna.” Şi Satana a plecat dinaintea Domnului.”

Observăm că avem următoarele semne de punctuaţie folosite în acest dialog:

1. ghilimelele , care  se folosesc la vorbirea  directă şi marchează cuvintele interlocutorilor(„De unde vii? „, ” Ai văzut pe robul Meu , Iov?”)

2.linia de dialog ,care lipseşte aici, dar care indică începutul  vorbirii fiecărei persoane angajate în dialog. Aceasta trebuie folosită  în cazul în care lipsesc cuvintele autorului ( Domnul a zis Satanei, Satana a răspuns Domnului ).

3. două puncte  dacă  este vorba de finele unei propoziţii ce anunţă vorbirea directă (Domnul a zis Satanei: ). Acestea se mai folosesc şi la enumerarea unor acţiuni , lucruri, persoane, etc.

4. semnul interogativ şi  exclamativ, punctul care sunt utilizate în dependenţă de scopul pe care vrea să i-l atribuie enunţului vorbitorul ( De unde vii?-este o întrebare; exclamaţie dacă va fi vorba de un enunţ cu valoare exclamativă, punctul va marca sfîrşitul unei propoziţii enunţiative).

5.virgula  se utilizează în dialog dacă este vorba de adresare, care se va izola . Celelalte cazuri de utilizare a virgulei le-am prezentat în articolele despre folosirea corectă a virgulei. Dacă cuvintele autorului sunt intercalate în vorbirea directă, ele se izolează prin virgule.

6 .fiecare enunţ din cadrul vorbirii directe se începe cu literă mare (Nu l-ai ocrotit Tu pe el, casa lui şi tot ce este al lui? Ai binecuvântat lucrul mâinilor lui, şi turmele lui acoperă ţara)

7 . Dacă cuvintele autorului sunt intercalate în vorbirea directă, ele se izolează prin virgule.

Mai presus  de aspectul gramatical al acestui dialog, iese în evidenţă adevărul că Dumnezeu este un Dumnezeu care ţine în control toate lucrurile. Deşi i-a îngăduit Satanei să ispitească pe Iov, acesta nu a putut să facă nimic fără acordul lui Dumnezeu. Să ne ajute Dumnezeu să ne încredem în El şi să primim toate lucrurile ca din mîna lui Dumnezeu-El-Elion.

2 responses to “Reguli de punctuaţie folosite la dialog

  1. Draga Diana,

    Mulţumesc mult.

  2. Am făcut-o cu cea mai mare plăcere!!! Sper să fie de ajutor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s