Capcanele ortografiei( va, v-a)

În acest articol voi explica  cazurile de  ortografiere  a două forme omofone (se pronunţă la fel , dar se scriu diferit) care generează ezitări, confuzii sau chiar greşeli de la publicul matur, nu doar de elevi. Aşadar, se dau următoarele exemple:

„Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi , şi iertaţi-vă şi voi unul pe altul , după cum  v-a   iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos” (Efeseni 4: 32)

„Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea , şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu   va   judeca pe curvari şi pe preacurvari” (Evrei 13:4)

Pronunţarea ambelor forme este identică, nu însă şi -n ceea ce priveşte ortografierea lor: în primul caz este  folosită cratima , iar în al doilea- nu.

Forma v-a se scrie prin cratimă cînd este vorba de 2 cuvinte care se rostesc  într-o silabă: v(vă)-pronume personal, pers.II plural , cazul dativ şi  a-verbul auxiliar a avea la timpul trecut.

Forma va se scrie fără cratimă cînd este vorba forma auxiliară a verbului a vrea  care serveşte la formarea timpului viitor.

One response to “Capcanele ortografiei( va, v-a)

  1. Dragă Diana,

    Mulţumesc pentru aceste lecţii utile. Continue să scrii mai deaprte. Ai vrea să prezinţi şi o lecţie în care să fie toate regulile ce ţin de scrierea unui dialog? Mulţumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s