Capcanele ortografiei( va, v-a)

În acest articol voi explica  cazurile de  ortografiere  a două forme omofone (se pronunţă la fel , dar se scriu diferit) care generează ezitări, confuzii sau chiar greşeli de la publicul matur, nu doar de elevi. Aşadar, se dau următoarele exemple:

„Dimpotrivă, fiţi buni unii cu alţii, miloşi , şi iertaţi-vă şi voi unul pe altul , după cum  v-a   iertat şi Dumnezeu pe voi în Hristos” (Efeseni 4: 32)

„Căsătoria să fie ţinută în toată cinstea , şi patul să fie nespurcat, căci Dumnezeu   va   judeca pe curvari şi pe preacurvari” (Evrei 13:4)

Pronunţarea ambelor forme este identică, nu însă şi -n ceea ce priveşte ortografierea lor: în primul caz este  folosită cratima , iar în al doilea- nu.

Forma v-a se scrie prin cratimă cînd este vorba de 2 cuvinte care se rostesc  într-o silabă: v(vă)-pronume personal, pers.II plural , cazul dativ şi  a-verbul auxiliar a avea la timpul trecut.

Forma va se scrie fără cratimă cînd este vorba forma auxiliară a verbului a vrea  care serveşte la formarea timpului viitor.

Reclame

One response to “Capcanele ortografiei( va, v-a)

  1. Dragă Diana,

    Mulţumesc pentru aceste lecţii utile. Continue să scrii mai deaprte. Ai vrea să prezinţi şi o lecţie în care să fie toate regulile ce ţin de scrierea unui dialog? Mulţumesc anticipat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s