Care este ziua a şaptea?

 Întrebare: 

 „…ziua a 7-a să o daţi Domnului, care este ea sîmbăta sau duminica?”

sigiliul-sabatul-800După cum bine ştim această întrebare este una din temele discutate în mediul creştin care vor să dea ziua a 7-a Domnului, dar este o categorie de oameni care cred că Dumnezeu se referă la Sabatul, care era sărbătorit de poporul evreu în perioada Vechiului Testament.  Şi este o altă categorie care crede că Sabatul este valabil doar pentru V. T. şi astăzi noi sărbătorim nu sîmbăta, ci duminica, care e cea dintîi zi a săptămînii şi este o sărbătoare a Domnului Isus, înviat în această zi, din rusă „voscresenie” , adica înviere.

În următoarele puncte aş vrea să enunţ cîteva lucruri certe cu privire la această zi:

1.  Este bine să cinsteşti pe Dumnezeu în ziua a şaptea şi în fiecare zi: pentru că citim: ” Dumnezeu a binecuvântat ziua a şaptea şi a sfinţit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o zidise şi o făcuse.”  (Gen2:2)  şi  „Dar ziua a şaptea este ziua de odihnă închinată Domnului Dumnezeului tău: să nu faci nicio lucrare în ea, nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici robul tău, nici roaba ta, nici vita ta, nici străinul care este în casa ta.”(Deut.20:10)    Iar în altă parte scrie: ” aţi fost cumpăraţi cu un preţ. Proslăviţi, dar, pe Dumnezeu în trupul şi în duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.

2.  Sabatul este semnul legămîntului între Dumnezeu şi poporul Israel.Copiii lui Israel să păzească Sabatul, prăznuindu-l, ei şi urmaşii lor, ca un legământ necurmat”.  (Exodul 31:16)Pentru evrei ziua Sabatului era foarte semnificativă, pentru că le aducea aminte că sunt în legămînt cu Dumnezeu, ei aveau o adunare sfîntă.Pentru ei este un simbol că au fost scoşi din robia egipteană şi aduşi în ţara făgăduită unde vor căpăta odihnă. De aceea ei nu trebuiau să lucreze în zi de Sabat.

3. Sabatul a fost un îndrumător spre Domnul Isus Hristos.Nimeni, dar, să nu vă judece cu privire la mâncare sau băutură, sau cu privire la o zi de sărbătoare, cu privire la o lună nouă sau cu privire la o zi de Sabat,
care sunt umbra lucrurilor viitoare, dar trupul este al lui Hristos. 
(Coloseni 2:16-17) . Deaceea cînd a fost pe pămînt Domnul Isus a zis: „Căci Fiul omului este Domn şi al Sabatului.”
(Matei 12:8).   Deci dacă Sabatul a fost umbra lucrurilor viitoare şi anume , un îndrumător spre Hristos ce să facem acum, să rămînem sub această umbră? Sau e timpul să vedem lucrurile aşa cum sunt ele?

5.  Intri în odihna de Sabat atunci cînd îl primeşti pe Domnul Isus Hristos. „Căci, dacă le-ar fi dat Iosua odihna, n-ar mai vorbi Dumnezeu după aceea de o altă zi. Rămâne, dar, o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu.Fiindcă cine intră în odihna Lui se odihneşte şi el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale. Să ne grăbim, dar, să intrăm în odihna aceasta, pentru ca nimeni să nu cadă în aceeaşi pildă de neascultare”    (Evrei 4:8-11)

     Să nu facem din această zi o temă care ar dezbina poporul lui Dumnezeu. Unii cred că trebuie să cinsteşti pe Dumnezeu duminica, alţii cred că trebuie sîmbăta. Nu este păcat să cinsteşti pe Dumnezeu şi luni, marţi, miercuri, etc. Pentru că Îl ai pe Domnul Isus Hristos, în care intrăm cu toţii  în odihna lui Dumnezeu, să ne purtăm dar ca nişte oameni care se bucură de acest dar nemeritat şi să nu ia cineva această pace cu învăţături nefolositoare; fie că este aceasta sîmbăta , fie că este duminica.

Anunțuri

4 responses to “Care este ziua a şaptea?

  1. Traduceri mai vechi nu inseamna traduceri mai bune.

  2. Daca nu ai studiat,sigur ca zici ca nu sunt mai bune,,,,dar ia incearca,,,,O multime versete sunt gresite in traducerile cornilescu,si celelalte traduceri mai noi…Daca ne limitam doar la traducerea Cornilescu,,nu o sa intelegem biblia complet…Gbu

  3. si vezi caci in evrei 4 este vorba de odihna sufleteasca,si cea de SABAT saptamanal,sunt 2 odihne,,,,dar asta nu o poti afla,doar daca studiez de exemplu BIBLIA BLAJ 1795.

  4. În cap. 4 a cărţii Evrei se vorbeşte despre o singură odihnă pe care o primim prin credinţă, şi acest adevăr este îmletit cu celelalte 2 „odihne” despre care a fost vorba în V.T. dar care nu şi-au atins ţinta:
    1. Odihna pe care trebuia s-o capete poporul evreu cînd va intra în ţara făgăduită (vezi v.1-8), dar n-a căpătat-o din pricina neascultării lor deaceea El hotărăşte o nouă zi „astăzi, dacă auziţi glasul Lui, nu vă împietriţi inimile!” Pe când noi, fiindcă am crezut, intrăm în „odihna” despre care a vorbit El când a zis: „Am jurat în mânia Mea că nu vor intra în odihna Mea!” Măcar că lucrările Lui fuseseră isprăvite încă de la întemeierea lumii. Deci vedem că odihna pe care trebuia să o aibă poporul lui Israel(odihna sufletească), am primit-o noi prin credinţa în Domnul Isus.Nu este vorba de o zi ci de o stare a creştinului.
    2. Odihna ca cea de Sabat, nu cea de Sabat care o ai o zi în săptămînă ci o odihnă ca cea de Sabat pentru poporul lui Dumnezeu. Şi mai departe se spune: ” Fiindcă cine intră în odihna Lui se odihneşte şi el de lucrările lui, cum S-a odihnit Dumnezeu de lucrările Sale. Aici vedem că iarăşi nu este vorba despre o odină de o zi ci odihna sufletească pe care o are omul în Isus Hristos.

    Iar în ceea ce priveşte odihna de o zi, mai are ea aşa o mare valoare în viaţa creştinului care a intrat deja în odihna lui Dumnezeu, prin credinţă în Domnul Isus. Şi dacă începem să punem preţ mai mare pe odihna trupească de o zi decît pe cea spirituală de o viaţă, atunci să nu ne pomenim venind prea tîrziu şi să n-o mai căpătăm.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s