7 motive ca să practici TaeKwon-do

          picture-4132Eu  practic Taekwon-do de 15 ani şi sunt antrenor de 10  ani.  De 6 ani conduc  clubul de taekwon-do Dunamis”  în localitatea Călăraşi. Pe parcursul acestui timp de cînd sunt antrenor am văzut cum vieţile tinerilor se schimbă spre bine de cînd au inceput să practice această artă. În acest articol vreau să arăt cîteva  motive de ce trebuie ca fiecare să practice această artă.

1.   Înveţi autodisciplina.  Practicînd sportul acesta , vei învăţa ce este disciplina şi autodisciplina. Vei şti să ai o viaţă ordonată şi planificată, vei învăţa punctualitatea.

2.  Înveţi respectul faţă de cei mai mari şi faţă de colegi. Pînă a mă antrena nu am învăţat nicăieri mai bine ca aici ce înseamnă respectul faţă de învăţător sau faţă de autorităţi. Şi aceasta în contextul zilelor noastre unde este promovată lipsa de respect faţă de părinţi, invăţător, cei mai în vîrstă , colegi, autorităţi şi tuturor celor la care se cuvine să le dăm tot respectul nostru.

3. Ai ocazia să-ţi faci prieteni noi şi adevăraţi.  Şi aceşti prieteni se fac pe parcursul antrenamentelor, taberelor unde participăm, competiţiilor unde fiecare grup suportiv este o echipă unită şi fiecare retrăieşte pentru colegul său, unde biruinţa unuia este  biruinţa tutrora, tot aşa şi pierderea unuia este pierderea fiecăruia. Vreau să spun un citat al unei eleve care se antrenează în cadrul clubului nostru ” Eu am relaţii mai strînse cu colegii de lasdc12549 antrenamente, cu care mă văd de 2 ori pe săptămînă cîte 2 ore, decît cu colegii de la şcoală, cu care mă văd zilnic cîte 5 ore.”

3.  Ai oportunitatea să studiezi Sfintele Scripturi.  Din păcate foarte puţine secţii în zilele noastre oferă oportunitate tinerilor de a studia cartea Biblia, ceea ce este foarte trist, în contextul creşterii imoralităţii din societate. Pentru că anume prin studierea Sfintelor Scripturi dscn0369fiecare tînăr sau tînără este avertizat de pericolele pe care le aduce cu sine nerespectarea standartelor lui Dumnezeu  şi astfel el se poate feri de astfel de greşeli.

 

4.  Dezvoltare  fizică sănătoasă.  Acum în epoca calculatorului sunt foarte dese cazurile cînd din lipsă de sport tinerii cresc fie obezi , fie prea firavi şi bolnăvicioşi, ceea ce se poate de evitat atunci cînd te încadrezi într-un grup sportiv disciplinat.dscn0347

5.  Învaţă respect faţă de sportivii care practică alte sporturi. Numai după ce practici un sport de mai mulţi ani şi treci prin multe greutăţi şi multă muncă ca să obţii o medalie la o competiţie, abia atunci te înveţi să apreciezi sportivii din celelalte sporturi.

6.   Îţi zideşti viaţa .  În timpurile noastre cînd fiecare face ce-i place, antrenamentele, care au loc de obicei seara, după masă, te protejează de lucrurile rele pe care le practică tineretul din ţara noastră ca beţia fumatul, drogurile, prieteniile nepotrivite, etc. Pentru că prin faptul că în timp ce unii îşi distrug viaţa, prin astfel de practici, sportivii în acest timp de antrenamente şi studiu biblic îşi zidesc viaţa învăţînd nişte practici care o să le prindă bine pe tot parcursul vieţii. dscn1685

7.  Ai posibilitatea să te implici ca să schimbi vieţile şi altor tineri.  Este bine ca fiecare după ce a învăţat să-şi zidească viaţa sa, să dorească să se implice în zidirea şi transformarea altor persoane. Şi practicînd arta taekwon-do fiecare care a obţinut un anumit nivel tehnic şi spiritual poate să devină instructor care are la rîndul lui ucenicii săi şi să-i înveţe lucrurile frumoase pe care le-a învăţat el. 

  dsc_0473La final aş vrea să motivez pe fiecare care doreşte să înceapă să practice această artă marţială să se înscrie într-un grup de taekwon-do acolo în localitatea de unde este el. În caz că nu ştiţi , atunci puteţi să ne contactaţi ca să ştim cu ce vă putem ajuta.

 

10 responses to “7 motive ca să practici TaeKwon-do

 1. INtradevar TAEKWON-doul este un sport foarte eficient shi prin studierea Sfintei Scripturi tinerii devin mai disciplinatzi. au o alta viziune asupra vietzii
  SUcces la totzi kare vor dori sa inceapta sa se antreneze!

 2. 8 ai ocazia să cunoşti învăţători deosebiţi şi să înveţi multe de la ei .Mulţumesc pentru efort .

 3. Cu cea mai mare plăcere!!! Mulţumim învăţătorilor noştri care la rîndul lor au depus eforturi ca să ne înveţe!!!

 4. super articol 7 adevaruri..multumim pentru toate 😀

 5. Nu credeti ca sportul asta are radacini pagine?Chiar daca argumentati foarte frumos, dar oricum nu toti sint de parerea ca acest sport e pentru crestini.

 6. Nu cred deloc că practicarea taekwon-do-ului este o practică păgînă. Cum poate fi păgîn ceva care ţi-a arătat cine este Dumnezeul adevărat şi a transformat atîtea vieţi ? Eu şi mulţi alţi tineri au venit la Hristos prin intermediul acestui sport. Dar mai sunt şi alte sporturi pe care creştinii le consideră păgîne, de exemplu fotbalul, dar dacă acestea transformă vieţi şi oamenii vin la Dumnezeu prin intermediul lor şi se face o lucrare atît de frumoasă şi extinsă, este ceva rău în aceasta?? Şi Pavel foloseşte sportul ca să le explice corintenilor motivaţia sa cu privire la Evanghelie.(1Corinteni 9:26 ), unde utilizează termeni din artele marţiale. Părerea aceasta este părerea unor creştini, dar nu este una biblică.

 7. De ce compaTi fotbalul cu artele martiale.Artele martiale este un sport foarte violent.Oare noi ca si crestini trebuie sa propagam violenta? Chiar daca o persoana practica acest sport cu scopul de-a invata sa se apere.Dar daca noi invatam atitia copii sa se „apere”, atunci unde il plasam pe Dumnezeu? Mai este in mintea copilului Dumnezeu autoputernic?.Mai crede mintea copilului ca Dumnezeu il poate apara?Sint de acord ca apostolul Pavel a folosit sportul sa explice, doar atit.Acuma nu crede ca sint de parerea caci crestiniii nu ar trebui sa practice sportul, numai ca nu unul atit de violent.Pentru ca nicodata nu o sa stii care din „ucenicii ” tai vor depasi limita. Poate nu acuma,poate peste ani de zile.Deavolul atita si asteapta.
  De ce nu practicati alt sport? Avem o gama tit de variata a sportului,sint foarte multe sporturi placute si nobile.

 8. Dragă Magda,( aşa presupun că te cheamă) da, este corect că undeva artele martiale poate deveni un sport violent pentru tinerii care-l practică. Dar depinde de la cine îl învaţă, dacă antrenorul este un om violent aşa devine şi elevul lui şi invers, dacă antrenorul este un om temător de Dumnezeu, atunci aceeaşi atitudine o învaţă şi elevii lui. Noi nu propagăm violenţa sub nici o formă la antrenamente, deaceea şi avem în programul de antrenamente studierea Sfintelor Scripturi. Şi vreau să-ţi spun ca aceasta are un impact deosebit în viaţa mea şi a lor, ba chiar multi L-au primit pe Domnul Isus ca Domn şi Mîntuitor, iar unii dintre ei au luat decizia să-L slujească din toată iniima lor. În ceea ce priveşte tinerii care nu au luat această decizie, datorită studiului biblic au mod de gîndire şi respectiv de viaţă foarte paşnic, ba chiar mai paşnic decît unii prieteni de-a lor care nu au treabă cu artele martiale. În afară de aceasta taekwon-do-ul este o unealtă deosebită pentru vestirea Evangheliei în rîndurile tinerilor care niciodată n-ar fi studiat-o în altă parte, printre aceştia am fost şi eu în timpul neascultării mele de Cuvînt.

 9. Ma bucur ca ai recunoscut ca acest sport poate deveni unul voilent. Inceputul este bun.Lasa Domnul sa va cerceteze profund.Daca antrenorul e un om temator de Dumnezeu,de ce nu-I cere Domnului sa-i dea o alta viziune pentru a lucra in rundurile tinerilor si a adolescentilor?
  Stiu ca si vinul este bun pentru sanatate.In Biblie nu scrie ca este pacat sa beau vin (daca nu beau pina sint biata).Dar pentru ca stiu ca este un viciu foarte mare,prefr sa nu-l am in casa, ca nici unul din copiii mei sa nu guste vinul in casa mea. Asta nu este exclus ca va gusta vinul in alta parte.Eu protejez cit pot si ma rog ca Domnul sa-si faca partea,dar nu inainte de-a imi face eu partea.
  Nu vreau sa critic sau sa jignesc,dar as vrea ca sa fie ceva de gindit pentru toti.

 10. Vreau -ţi spun că am şi alte viziuni cu privire la lucrarea lui Dumnezeu, unele din ele le-am pus deja în practică. Dar am să fac taekwon-do indiferent dacă aceasta îi place cuiva sau nu, este sportul prin care mi-am schimbat gîndirea şi modul de viaţă, este sportul prin care fac ucenici ai Domnului Isus, care să facă şi ei la rîndul lor ucenici destoinici. Dacă cuiva nu-i place lucrarea aceasta, nu este problema mea, ci a lui , nu are decît să continue să creadă aşa, eu sunt ferm convins că fac voia Domnului şi că la aceasta Dumnezeu m-a chemat. În rest, zic că să vorbim despre lucrurile care ne unesc. Cu dragoste, Ghenadie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s