Utilizarea verbului „a dovedi”

  Verbul a dovedi  este unul care  produce  confuzii vorbitorilor de limba română. Deseori îl  auzim folosindu-se în astfel de contexte:   Maria nu a dovedit să ajungă la timp  şi  El mi-a dovedit că este nevinovat.  Care din variantele propuse  este corectă? Haideţi să vedem ce spune DEX-ul. Verbul „a dovedi” este unul polisemantic, adică are mai multe sensuri:

 dovedésc tranz.  1) a adeveri prin dovezi sau prin fapte concrete; a demonstra; a proba; a arãta; a atesta.  2) pop. a înfrânge într-o luptã sau într-o întrecere; a învinge; a bate; a dispune; a birui. 3) a lãsa în urmã; a întrece; a depãsi. 4) a duce pânã la capãt; a isprãvi; a încheia; a termina. 5) (vina) a demonstra prin dovezi sigure. 6) a însemna prin sine; a vãdi în mod clar.

Din explicaţia de mai sus vedem că niciunul din sensuri nu-l are pe cel de a reuşi (care înseamnă a avea succes la examene, a  obţine ceva).Toate din definiţiile propuse de dicţionarul explicativ se referă la alte sensuri : a demonstra prin anumite dovezi ceva ,a învinge pe cineva într-o luptă, într-un concurs, a depăşi pe cineva, a încheie ceva, a dovedi nevinovăţia cuiva, a-l justifica , a vădi clar, a fi evident . Deci , varianta Maria nu a dovedit să ajungă la timp este greşită, pentru că nu presupune niciunul din sensurile date de DEX. Varianta corectă este: Maria nu a reuşit să ajungă la timp. În ceea ce priveşte al doilea enunţ ,  aici putem afirma cu certitudine că verbul este folosit corect, deoarece înglobează unul din sensurile verbului şi anume al cincilea sens: de a demonstra că persoana respectivă este nevinovată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s