Figuri de stil (epitetul)

          În acest articol vreau să explic o altă  figură de stil şi anume epitetul, care este una din cele mai simple imagini artistice, dar foarte plastice  şi expresive. Epitetul este o figură de stil care constă în reliefarea unor însuşiri deosebite ale obiectelor, fiinţelor, conceptelor,fenomenelor, stărilor sufleteşti, etc.  De obicei , epitetul este exprimat prin adjective, dar pot fi exprimate şi prin alte părţi de vorbire(substantive, verbe, adverbe), care pot fi echivalente semantic cu adjectivele. Fiindcă cartea Psalmilor este una poetică, voi da un exemplu din ea:

     inima1Zideşte în mine o inimă  curată, Dumnezeule, pune în mine un duh nou şi statornic!” (Psalmul 51:10). În acest verset epitetul este  inimă curată, deoarece se evidenţiază o calitate deosebită a inimii şi anume de a fi curată, adică  fără pată, fără vină, impecabilă. Autorul acestui psalm , David, l-a scris după ce a păcătuit cu Bat-Şeba, soţia ostaşului său Urie. Fiind mustrat de proorocul Natan, David îşi recunoaşte păcatul în faţa lui Dumnezeu, îşi vede starea de păcătos, regretă  şi cere ca Dumnezeu să-l curăţească, să-i şteargă păcatul şi să zidească în el o inimă curată ca să aibă din nou bucurie. Vedem de aici că Dumnezeu este acela care cunoaşte toate acţiunile noastre şi doar El este în stare să ne şteargă păcatele  dacă regretăm sincer ceea ce am făcut şi să ne dea o inimă curată ca să ne putem bucura de salvarea oferită.

Un alt exemplu de epitet îl găsim în cartea Iov, capitolul 3 cu versetul 7:

   „Da, stearpă să fie noaptea aceea, ducă-se veselia din ea!”  Aici avem epitetul ” noapte stearpă”  , fiindcă este o calitate deosebită a fenomenului despre care vorbeşte autorul şi nu una obişnuită cum ar fi: noapte întunecoasă, neagră, liniştită,etc. În durerea lui, Iov ajunge să blesteme noaptea în care s-a născut, regretă faptul că s-a născut, considerînd acea noapte una stearpă , adică fără rod.

În exemplul :

thumb-123be03729c35e7ed46e0b855fa5f9aa” Le voi da o altă inimă, şi voi pune un duh nou în voi. Voi lua din trupul lor inima de piatră, şi le voi da o inimă de carne” (Ezechiel 11: 19) epitetul este inimă da piatră  care este echivalent cu inimă împietrită, ceea ce arată o  însuşire deosebită a obiectului şi anume a inimii.  Acest termen este folosit atunci cînd Dumnezeu vrea să iniţieze un nou legămînt cu omenirea întreagă. Aici este arătată care este starea omului înainte de intra în legămînt cu Dumnezeu şi anume este o inimă înpietrită faţă de Dumnezeu şi de Cuvîntul Său, o inimă care nu vrea şi nu poate ca să fie ascultătoare de Dumnezeu ca o piatră care este rece şi nepăsătoare. În consecinţă un astfel de om nu poate intra în Împărăţia lui Dumnezeu. Dar totuşi Dumnezeu nu vrea acest lucru şi El iniţiază un legămînt veşnic cu noi şi pentru aceasta El ne dă o inimă nouă , o inimă dornică după  Cuvîntul lui Dumnezeu şi receptivă. O inimă care doreşte să asculte de EL şi care poate să asculte de El , pentru că este transformată prin Duhul Sfînt atunci cînd te pocăieşti, cînd îţi ceri iertare de la Dumnezeu şi doreşti să trăieşti o viaţă plăcută Lui.

 

Reclame

4 responses to “Figuri de stil (epitetul)

  1. exprimarea este superba

  2. foarte buna explicatie

  3. ghenadiana

    mulțumesc de încurajare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s