Foloseşte corect virgula!(partea a II-a)

În articolul precedent  am vorbit despre  importanţa folosirii corecte a virgulei şi am văzut că fiecare virgulă îşi are locul ei şi trebuie folosită corect, după reguli aşa încît comunicarea noastră să fie cît mai clară şi corectă. În acest articol voi vorbi despre aplicaţia virgulei în cadrul frazei.  Voi prezenta ,în continuare, regulile de utilizare corectă a virgulei.

1.Virgula se foloseşte pentru a separa propoziţiile coordonate juxtapuse, adică propoziţiile care nu depind una de alta şi care se leagă prin semne de punctuaţie , nu cuvinte de legătură. De exemplu:

Ehud a ieşit prin tindă , a închis uşile de la odaia de sus  şi a tras zăvorul” (Judecători 3:23). În această frază avem 3 propoziţii, fiindcă avem şi trei verbe-predicate. Virgula s-a plasat după prima propoziţie care nu depinde de a doua, aşa cum a doua de prima şi de a treia , deoarece avem propoziţii care se află în raport de coordonare(independente),  iar propoziţia 1 şi a 2 sunt legate între ele prin juxtapunere, pe cînd a 2 de a 3 -prin jonctivul (cuvînt de legătură) „şi”. Se poate de spus că la nivel de frază avem o enumerare a unor acţiuni prin propoziţii.

2. La propoziţiile coordonate introduse prin jonctivele ” şi….şi”, „sau …sau”, „nici…nici”, „ba…ba”. De exemplu:

„Şi Iuda a zis fratelui său Simeon: „Suie-te împreună  cu  în ţara care mi-a căzut la sorţ , şi să luptăm împotriva Canaaniţilor, şi voi merge şi eu cu tine în ţara care ţi-a căzut la sorţ .” Şi Simeon s-a dus cu el.”(Judecători 1:3). Aici avem   o frază alcătuită din 7 propoziţii. Virgulele evidenţiate (după cuvîntul sorţ şi după Canaaniţilor) marchează propoziţii coordonate legate prin jonctivul şi , de aceea s-a plasat virgula între aceste propoziţii.

3. La separarea propoziţiilor coordonate introduse prin jonctivele dar, iar, însă, ci. De exemplu:

Dumnezeu a numit lumina zi  , iar întunericul l-a numit noapte” (Genesa 1 :5) Aici avem 2 propoziţii, separate prin virgulă , pentru că a doua propoziţie este introdusă prin elementul de relaţie iar. În exemplul. ” Domnul a privit cu plăcere spre Abel şi jertfa lui , dar spre Cain şi jetfa lui , n-a privit cu plăcere.” (Genesa 4:4b-5) ,virgula evidenţiată separă propoziţia a 2-a introdusă prin jonctivul dar.   Aceste jonctive arată un contrast între două lucruri, fapte, persoane, fenomene, etc şi între ele se plasează virgula.

4.  Virgula se foloseşte la propoziţiile subordonate, adică care depind, se subordonează una alteia. Trebuie să ştim că propoziţiile subordonate sunt de mai multe tipuri. Voi descrie cazurile de utilizare a virgulei în fiecare tip de propoziţie subordonată.

a).P.S.Cauzală(care arată cauza desfăşurării unei acţiuni) se separă prin virgulă de cea principală(de care depinde, de la care se pune întrebarea).De exemplu:

„Tinerii aceştia se făceau vinovaţi înaintea Domnului de un mare păcat , pentru că nesocoteau darurile Domnului” (1Samuel 2:17). Avem o frază din 2 propoziţii: prima este propoziţia principală, de ea depinde a doua , deci a doua este subordonată primei. Întrebarea se pune astfel: din ce cauză , de ce se făceau vinovaţi tinerii aceştia înaintea Domnului? Răspunsul este : pentru că nesocoteau darurile Domnului. Propoziţia a doua este P.S.Cauzală,  pentru  că arată cauza  unei  acţiuni, de aceea se foloseşte virgula.  Un alt exemplu poate servi versetul :

„El zicea:” Pocăiţi-vă , căci Împărăţia cerurilor este aproape„(Evanghelia după Matei 3:2).   Virgula din această frază separă propoziţia subordonată, care explică cauza pocăinţei, de cea principală. De asemenea se foloseşte atunci cînd avem şi jonctivele: deoarece, fiindcă , căci, care arată o cauză .

b). P.S. Finale(sau de scop, care arată scopul unei acţiuni)se separă prin virgulă de cea principală. De exemplu:

Cine dintre noi să se suie împotriva Canaaniţilor ,  ca să pornească lupta cu ei” (Judecători 1:1b). Prima propoziţie este principală, iar a doua arată scopul pentru care poporul Israel trebuia să se suie împotriva celor din Canaan şi anume ca să se lupte cu ei .Deci , a doua este P.S.Finală şi se separă prin virgulă de prima.

c).P.S.de Timp(care arată timpul desfăsurării unei acţiuni) se separă de propoziţia principală. De exemplu:

Cînd au văzut bărbaţii lui Israel că Abimelec a murit , au plecat fiecare acasă” (Judecători 9:55) În acest caz , propoziţia principală stă după cea subordonată, este a doua, iar cea subordonată este prima şi arată  timpul cînd bărbaţii din Israel au plecat acasă: cînd au văzut că Abimelec a murit, de aceea ea este separată de cea principală prin virgulă.

d).P.S.Atributivă Explicativă( care vine să explice un fapt din propoziţia principală , punînd întrebarea atributului-care?). De exemplu:

Căci chiar dacă face multă vorbă , care doar înmulţeşte deşertăciunea , ce folos are omul din ea?” ( Eclesiastul 6:11).Este o frază alcătuită din 3 propoziţii.Aici este izolată propoziţia” care doar înmulţeşte deşertăciunea”, fiindcă este o propoziţie subordonată atributivă explicativă, ce vine să dea o explicaţie , o concretizare la cuvîntul „vorbă”, răspunzînd la întrebarea care vorbă? Un exemplu similar este: ” Este un rău , pe care l-am văzut  sub soare, şi care se întîlneşte des între oameni” (Ecl.6:1).

e).P.S.Condiţională (care indică o condiţie a realizării unei acţiuni) se separă prin virgulă.  De exemplu:

”  Toate aceste lucruri Ţi le voi da Ţie , dacă Te vei arunca cu faţa la pămînt şi Te vei închina mie ” (Ev. după Matei 4:9) În acest verset avem 3 propoziţii, prima este principală ,ea conţine informaţia principală,  este independentă, iar a doua şi a treia , fiindcă arată condiţiile  impuse de Satan lui Isus în pustie şi răspunde la întrebarea în ce condiţie ?, sunt propoziţii subordonate condiţionale , de aceea  se separă prin virgulă de cea principală.

5. Pentru a despărţi cuvintele autorului de vorbirea directă.          De exemplu:

Eu sunt Alfa şi Omega, Începutul şi Sfîrşitul , zice Domnul Dumnezeu , Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Cel Atotputernic.” (Apocalipsa 1:8) În acest verset cuvintele autorului sunt „zice Domnul Dumnezeu”  şi ele se izolează prin virgule.

Acestea sunt cele mai importante cazuri de utilizare a virgulei în cadrul frazei. Este foarte important să le cunoaştem ca să  avem nu doar o comunicare corectă şi  îngrijită  în vorbirea noastră orală, cît şi-n cea scrisă . S-ar putea să crezi că sunt prea multe  reguli şi e greu de memorizat , dar vei vedea că dacă  te vei antrena , vei reuşi să ai şi o scriere corectă. De ce ne este mai uşor să învăţăm o limbă străină , căutăm să fim cît mai buni în folosirea corectă a gramaticii , a vocabularului, şi mai greu ne este să vorbim şi să scriem corect în limba noastră???

În articolele următoare voi încerca să vorbesc despre importanţa altor semne de punctuaţie , precum şi despre greşelile  gramaticale şi stilistice pe care le folosesc vorbitorii de limba română . Sper să-ţi fie de folos, drag cititor!!!

23 responses to “Foloseşte corect virgula!(partea a II-a)

 1. Radu Blendarencu

  Multumesc foarte mult. Mi-a fost foarte de folos . Si chiar as dori sa continuati cit mai des sa scriti pe astfel de teme.

 2. Mă bucur că ţi-au fost de folos!!! Numaidecît voi continua.

 3. SuPer Am invatat mai bine si mai usor ca la scoala mersi mult

 4. Ma bucurc că ţi-a ajutat !! Mai intră …

 5. Multumim … mica si afurisita virgula asta!

 6. Cu plăcere. Dacă mai aveţi întrebări, mai intraţi…

 7. Cum facem cu: cît, încît, mîniei ?
  Cu â sau cu î ?
  Mulţumiri.

 8. Cred că te referi la faptul că ortografiez cu î? Nu avem înca în sistemul ortografic de la noi o lege care ar stipula scrierea cu â la mijlocul cuvîntului. Academia de Ştiinţa a propus guvernului ca din anul 2011 să se treacă la scrierea cu â, pînă atunci se acceptă şi se folosesc ambele forme.

 9. Buna seara,

  Fiti amabila, stiti cumva unde pot gasi o gramatica buna a limbii române (preferabil una care sa utilizeze sistemul ortografic anterior introducerii lui „â” la mijlocul cuvintelor?

  Multumesc.

 10. Eu îţi recomand manualul „ROMÂNA PENTRU FIECARE”, este un manual de gramatică accesibil pentru fiecare, de la care vei avea un câţtig dublu: vei studia ceea ce te interesează, adică gramatica limbii române, şi vei putea să vezi care sunt învăţăturile Domnului Isus , învăţături vitale.

 11. câştig

 12. spunetimi si mie ce semnifica virgula in:Mergea in car pe drum,incet si foarte lin

 13. În acest caz virgula se foloseşte pentru a accentua complementele circumstanţiale de mod „încet , foarte lin”.

 14. Trion Madalina

  Virgula desparte vorbirea directa de ce-a indirecta .Ea este folosita si in constructiile incidente la care se aduce o expicatie .

 15. Bravo ! Mai ales pentru ideea de a face analize gramaticale pe texte biblice. Rostirea limbii noastre are fundamente vechi şi nou testamentare. Încă o dată, bravo !

 16. Mulțumesc pentru încurajare!

 17. Va rog sa ma lamuriti si pe mine. In cazul descrierii, intr-o propozitie sau intr-o fraza, a unei adrese de genul : „……., Bucuresti, str. Brasov, nr. 1, bloc 2, sc. 3, et. 4, ap. 5, sector 6, ….” este corecta sau nu folosirea virgulei?

 18. <>
  Doar o intrebare, va rog: Sub incidenta carei reguli intra folosirea virgulei in propozitia de mai sus?
  Multumesc

 19. ghenadiana

  dar nu văd propoziția?

 20. Hai, ca m-am lamurit de seriozitatea posesoarei acestui blog…Doua postari sterse! Nu suportati critica?

 21. ghenadiana

  O postare a fost ștearsă din întâmplare, cealaltă a fost aprobată. Mulțumesc de corectare, a fost din neatenție.

 22. victoria caraus

  va sunt foarte recunoscatoare pentru acest articol.
  e exact ceea de ce aveam nevoie sa cunosc pentru a da examenul cu brio.
  multumesc mult !!!
  sunteti o persoana exceptionala!!!!

 23. Mă bucur că v-am putut fi de folos!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s