Îmi pasă de HIV şi SIDA (ghidul elevului)

                Nu este o noutate că 1 decembrie  este Ziua Mondială Anti-Sida. În acest scop în ajunul acestei zile se întreprind măsuri pentru prevenirea şi combaterea acestei pandemii care a afectat atît de mulţi oameni (peste 20 de milioane de oameni). Este un lucru salutabil! Noi ,cei care avem contact cu tinerii, care sunt grupul cel mai expus infectării cu HIV, trebuie să le vorbim despre acest subiect. În vederea aceasta ni s-au distribuit postere cu informaţii de prevenire şi combatere a acestei maladii, pe care urmează să le discutăm cu elevii şi să le distribuim acest material ca şi ajutor pentru a fi informaţi. Vreau în acest articol să fac o analiză a acestui material, numit Ghidul elevului. Ca şi material ilustrativ este bine gîndit, viu , sunt utilizate culori calde(roşu, galben , albastru), caractere diferite pentru a capta atenţia şi a face să se reţină esenţialul. Se dau statistici despre persoanele infectate cu HIV/SIDA la nivel global şi naţional, apoi se explică ce este virusul HIV şi boala SIDA, enumerîndu-se căile de transmitere (alcool, droguri, sexul neprotejat, violenţa, etc.) Pe verso sunt oferite modalităţi de prevenire a acestui virus. Aici vreau să mă opresc puţin pentru a specifica cîte ceva. Ca şi modalităţi de prevenire sunt enumerate următoarele:   

refuză utilizarea drogurilor,

-asigură-te că instrumentele pentru proceduri chirurgicale, tatuaj, găurirea urechilor sau percing sînt sterilizate. Nu accepta procedurile dacă nu eşti sigur că instrumentele sunt sterile,

-poţi fi sigur că nu te vei infecta cu HIV dacă nu vei avea relaţii sexuale. Asta înseamnă să fii abstinent, adică să nu ai sau să amîni relaţiile sexuale.  S-ar părea că este un sfat foarte bun şi eu m-am bucurat să văd că aşa se pune problema, dar staţi să vedem cum este abordat acest aspect în continuare.

fii fidel în cazul în care ai decis, totuşi , să întreţii relaţii sexuale. Fidelitatea în interiorul cuplului te protejează de HIV , în cazul dacă nici unul din parteneri nu este infectat HIV. După cum vedem, aici se adoptă o oarecare toleranţă faţă de relaţiile sexuale extraconjugale şi nu este un lucru condamnabil. Cuvîntul „totuşi ” vine să susţină această poziţie, presupunînd o alternativă în ceea ce priveşte abstinenţa  de la relaţiile sexuale.

nu există nici o metodă contraceptivă care să asigure o protecţie de 100% împotriva infectării cu HIV SIDA(parcă e bine aici), însă cea mai eficientă este prezervativul. Tinerii care s-au hotărît să înceapă viaţa sexuală trebuie să folosească prezervativul la fiecare contact sexual dacă nu vor să se infecteze  cu HIV.Nu contează dacă eşti băiat sau fată, te poţi infecta cu HIV în timpul relaţiilor sexuale neprotejate. Aici este lucrul care nu-mi place cel mai mult şi am să explic de ce. Nu-mi place cuvîntul „tinerii” care face referinţă la cuplurile necăsătorite care pot avea relaţii sexuale. Relaţiile sexuale sunt doar, în exclusivitate pentru cuplurile căsătorite!!! Dumnezeu , care este Producătorul sexului şi a căsătoriei,  în cartea Sa, Biblia, spune :”De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa, şi se va lipi de nevasta sa, şi se vor face un singur trup” (Genesa 2:24).  De aici vedem că omul(băiatul sau fata) îşi va lăsa părinţii pentru a se căsători cu cel iubit ,apoi se va face un trup, adică vor avea relaţii sexuale, cu celălalt şi nu invers, cum aleg mulţi s-o facă. Deci , Cel care a creat sexul  ne-a dat şi nişte instrucţiuni de folosire, spre binele nostru. Alegînd să nu ai relaţii sexuale în afara căsătoriei, te protejezi de o eventuală infectare. Al doilea lucru pe care nu-l găsesc bun şi se propagă aici este că se propune ca şi soluţie prezervativul, despre care se spune mai sus că nu dă 100% garanţie. Se contrazice prima afirmaţie cu ulterioara. De ce nu s-ar promova ideea că cea mai bună prevenire este abstinenţa de la relaţiile sexuale şi fidelitatea în căsătorie??? De ce se pune atît de mare accent pe sexul protejat, de ce nu se promovează această soluţie? Nu cumva ca să-i încurajeze pe tineri să facă sex?                                                                                                                 

  În partea a doua a foii este sugerat un chestionar de evaluare a cunoştinţelor despre HIV şi SIDA şi la întrebarea a 10 ( Poate fi redus riscul de infectare prin folosirea corectă a prezervativului la fiecare contact sexual?) se accentuează pentru a memoriza elevului  ideea despre sexul protejat în rîndurile tinerilor.

Şi în final se propune temă pentru acasă în care se dau cîteva sugestii, de exemplu: discută cu părinţii despre infecţia HIV SIDA, propune-le această informaţie;caută o informaţie amănunţită, caută o echipă care ar lupta contra acestei epidemii, organizează o campanie de solidarizare cu persoanele HIV-pozitive,etc.Aceste sugestii sunt destul de bune!!!

Cît aş dori ca părinţii şi profesorii să-şi facă timp să discute cu copiii lor acest subiect destul de serios,important şi să le arate soluţii corecte de prevenire a acestei pandemii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s