Figuri de stil (metafora)

    În articolul precedent, am explicat comparaţia şi am văzut la ce serveşte ea şi cum o putem analiza. În acest articol mi-am propus drept scop să explic metafora, care este atît de des întîlnită în limba noastră. Deci, metafora este o figură de stil prin care se trece de la sensul obişnuit al unui cuvânt la alt sens, prin intermediul unei comparaţii ascunse. Structura metaforei este următoarea: „punerea semnului identităţii între două obiecte diferite (lucruri, fiinţe, persoane) prin numele lor, pe baza unei analogii”. Voi prezenta mai jos cîteva exemple:

Exemplul 1:

  „Isus le-a mai zis: „Adevărat, adevărat, vă spun că Eu sunt Uşa oilor” , ” Eu sunt Uşa. Dacă intră cineva prin Mine, va fi mîntuit;va intra şi va ieşi, şi va găsi păşune” (Evanghelia după Ioan 10: 7, 9)

            Acest pasaj  reprezintă  cuvintele lui Isus adresate  poporului Israel. Metafora este:”Isus-Uşa oilor”.   Această metaforă prezintă în sine o analogie care defineşte persoana Domnului Isus.  Se face trimitere la noţiunea de „uşă” care este trecerea dintr-un spaţiu în altul, dintr-un context într-altul. După ce le explică că oile îşi cunosc păstorul şi nu merg deloc după un străin şi că păstorul oilor intră pe uşă , iar tîlharul sare pe altă parte, Isus le spune că El reprezintă Uşa , iar  cei care îl cunosc şi merg după El sunt oile. Adevărul pe care Isus vrea să-l prezinte aici este că va fi mîntuit(iertat de păcate) doar cel care va intra prin El. Aşa cum pentru a pătrunde într-o încăpere este nevoie să intri pe uşă , aşa  este şi cu mîntuirea, o poţi avea doar dacă alegi să intri pe uşă şi nu încerci să sari prin altă parte, să cauţi alt mijloc de a ajunge la Dumnezeu. Mîntuirea, ne spune Isus, poate fi obţinută doar  prin Isus. Astfel, observăm aici o comparaţie ascunsă: Isus este ca  uşa, deci se trece de la sensul obişnuit al cuvîntului „uşă ” la alt sens pe care doreşte să i-l atribuie vorbitorul .

Exemplul 2:

„Pe deasupra tuturor acestora, luaţi scutul credinţei, cu care veţi putea stinge săgeţile arzătoare ale celui rău” (Epistola lui Pavel către Efeseni 6:16)

    În acest verset Pavel le dă un îndemn creştinilor din Efes-să aibă cu ei scutul credinţei. Metafora  din acest enunţ este scutul credinţei .DEX-ul dă următoarea definiţie a lexemului scutarmă de lemn sau metal din antichitate sau evul mediu , cu care luptătorii îşi apărau corpul de lovituri. Menirea scutului este să apere, să înlăture orice armă care vine spre luptător.Prin analogie cu scutul unui luptător, scutul credinţei se referă la faptul că credinţa unei persoane îl poate proteja de ceea ce este rău, exact ca un scut. Deci, apostolul Pavel foloseşte această metaforă pentru a ilustra puterea protectoare şi biruitoare a credinţei în faţa răului ce se abate asupra creştinului. Aşa cum în trecut luptătorii se apărau de săgeţile direcţionate spre ei şi care îi puteau răni sau omorî, aşa şi credinţa este ca un scut cu care poţi face faţă săgeţilor arzătoare ale celui rău, protejîndu-ţi corpul şi , în context, sufletul de atacurile acestuia. Observăm , aşadar , o analogie aici între două lucruri pentru a reliefa , metaforic, adevărul .

Dacă doreşti să afli alte figuri de stil , urmăreşte articolele ulterioare.

Reclame

6 responses to “Figuri de stil (metafora)

  1. Pingback: Vorbeşte şi scrie corect « Curbet Alexandru

  2. Multumesc foarte mult!Domnul sa va binecuvinteze! Chiar mi-ati fost de mare ajutor:)

  3. Cu cea mai mare plăcere, Alexandra. ne bucurăm că ţi-a fost de mare ajutor materialul postat. Mai intră!

  4. Multumesc mult!

  5. esti tare bravo. Slava Domnului!

  6. mulțumesc de încurajare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s