Efectele migraţiei asupra elevilor.

    Astăzi tot mai mult se vorbeşte despre problema migraţiei, care a devenit una strindentă în societatea noastră. Ea afectează toate domeniile de activitate, inclusiv şi învăţămîntul. Fiindcă sunt profesoară în şcoală, mă confrunt cu o astfel de problemă. În clasa la care am fost dirigintă(cl.a X-a), la 35% de elevi este plecat un părinte, la 27% de elevi sunt plecaţă ambii părinţi şi la 38% sunp părinţii acasă. Iar în instituţia în care lucrez acum la 90% din elevi este plecat un părinte. Astfel ,tabloul pe raionul Străşeni arată cam aşa: din 13.200 de elevi aproximativ la 1300 elevi este plecat un părinte şi la 700elevi-ambii(cifrele au fost înregistrate în luna mai 2008).

  Situaţia este destul de alarmantă, mai ales că am observat că fenomenul migraţiei are efecte negative asupra elevilor. Unul din ele este că elevii, rămânând fără supravegerea părinţilor plecaţi după câştig, îşi pierd buna educaţie şi valorile pe care le-au investit aceştia în ei în perioada în care le-au fost alături. Dacă unii elevi aveau concepţii corecte despre muncă, bani, educaţie acum şi-au schimbat atitudinea şi comportamentul. Gîndirea lor a fost afecatată de lipsa părinţlor, de „libertatea” în care s-au pomenit şi cu care s-au obişnuit, iar lucrurile pe care le considerau pentru ei malefice – nu este bine ca partenerii să se înşele, nu este bine să furi , să mituieşti , să fii corupt, să fii lacom după bani, avere – au devenit pentru ei benefice. Au devenit mai îngîmfaţi, mai obraznici, mai neascultători, fără frică şi respect, iar unii din ei au fost învinuiţi de infracţiuni juvenile.  

  Un alt efect negativ este că a crescut considerabil nivelul imoralităţii printre elevi. Am auzit despre faptul că unele fete din a VIII-a întreţin relaţii sexuale cu băiaţii şi avortează. Nu ar fi fost mai bine să le fie mamele alături, ca să le înveţe că aceste lucruri sunt destinate cuplurilor căsătorite? În aşa fel, în lipsa părinţilor sau  a unuia din ei, dispare stereotipul frumos şi cald al căminului familial pe care, sunt sigură şi-l doreşte orice copil.

  De asemenea am constatat la elevi o apatie, o lipsă a motivaţiei de-a studia, având sloganul : „Nu trebuie să mai învăţ, totul se face cu banii tatălui.” Astfel de cele mai dese ori elevul nu doreşte să înveţe, nu-l înteresează nimic, pentru că e sigur că mama  şi tata muncesc pentru el, iar el cu bani va ce-şi va dori. Şi aşa gîndesc elevii noştri, cei care vor construi viitorul ţării noastre.

Mi-aduc aminte de un elev care a venit la mine de orin clasa a VII-a, avea ambii părinţi plecaţi, locuia la bunici.În fiecare zi după ore nu mergea imediat acasă, aşa cum o făceau ceilalţi, ci venea la mine, îmi povestea, căuta comunicare şi vedeam că avea nevoie de afecţiune maternă, pe care ar trebui să i-o fi dat părinţii.

Un alt aspect este că cei mai mulţi dintre părinţi au observat schimbări negative la copii lor şi au mărturisit că „Ionel sau Maria mea nu sunt aşa cum i-am lăsat eu”, nu-i mai recunosc. Mulţi dintre ei regretă, dar e prea târziu . Băiatul sau fata lor au intrat într-un cerc vicios de prieteni, nu mai sunt ascultători.

Acestea sunt doar unele din consecinţele migraţiei părinţilor asupra elevilor încadraţi în procelul de învăţământ.  Nouă, profesorilor , ne vine greu cu astfel de elevi, pentru că nu simţim colaborare cu părinţii aşa cum ar trebui să fie pentru o bună desfăşurare a procesului instructiv-educativ.

  Ca şi concluzie, vreau să afirm că plecarea părinţilor peste hotarele ţării are mai multe dezavantaje pentru elevi decît avantaje. Aş dori să fac un apel la părinţii care sunt decişi să plece şi să-şi lase copiii să crească „de la sine” : cugetaţi bine înainte de a face acest pas, căci s-ar putea să cîştigaţi mulţi bani, dar să pierdeţi esenţialul – bucuria de-a creşte un copil şi a vedea un caracter frumos şi integru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s